NOVI PRAVILNIK O TURISTIČKOJ PRISTOJBI

MANJI PAUŠAL ZA OPG-ove: Poticaj povezivanju poljoprivrede i turizma

| Autor: Duška PALIBRK
Visina turističke pristojbe od 1. siječnja iduće godine više se neće određivati prema turističkim razredima (V. KARUZA)

Za noćenje u smještajnim objektima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost propisana je turistička pristojba od najmanje 10 do najviše 20 kuna od 1. travnja do 30. rujna te od sedam do 14 kuna od 1. listopada do kraja ožujka. Za noćenje u kampovima pristojba može iznositi između osam i 15 kuna, odnosno između pet i 10 kuna. Godišnji paušal po krevetu može biti u rasponu od 350 do tisuću kuna

U prijedlogu novog Pravilnika o najvišem i najnižem iznosu turističke pristojbe, koji je upravo na javnom savjetovanju, prvi put je izdvojeno paušalno plaćanje za smještaj na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima čiji je minimum smanjen s 350 na 200 kuna. Predlagatelj Ministarstvo turizma nada se tako potaknuti razvoj kontinentalnog turizma te povezivanje poljoprivredne proizvodnje i turističke djelatnosti.

Odluka o naknadi

Pravilnik je usklađen s novim Zakonom o turističkoj pristojbi kojim je Ministarstvo prepustilo općinama i gradovima te županijskim skupštinama konačnu odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju te godišnjem paušalu na njihovom području, u rasponu koji određuje resorni ministar. Visina turističke pristojbe od 1. siječnja iduće godine više se neće određivati prema turističkim razredima, već županije mogu propisati različite pristojbe za svaki grad ili općinu.

- S ciljem podizanja konkurentnosti, visinu turističke pristojbe donosit će lokalne zajednice. Osim decentralizacije, ciljevi našeg cjelokupnog paketa zakona odnose se i na pojačanu promociju na domaćem i inozemnim tržištima te osiguravanje, među ostalim, dostatnih sredstava za turističke zajednice, naročito u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Potičemo udruživanje TZ-ova i ulaganja u razvoj prema modelu destinacijskih menadžment organizacija te osiguravamo dostatna sredstva za njihovo funkcioniranje, što uključuje svrhovitije raspoređivanje turističke pristojbe unutar sustava TZ-ova, rekao je ministar turizma Gari Cappelli.

Može i manje

Za noćenje u smještajnim objektima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost propisana je turistička pristojba od najmanje 10 do najviše 20 kuna u razdoblju od početka travnja do konca rujna te od sedam do 14 kuna od 1. listopada do kraja ožujka. Prema ova dva sezonalna razdoblja, uvedena umjesto dosadašnja tri, za noćenje u kampovima pristojba može iznositi između osam i 15 kuna, odnosno između pet i 10 kuna. Godišnji paušal koji po krevetu plaćaju iznajmljivači može biti u rasponu od 350 do tisuću kuna. Za iduću godinu županijske skupštine te odluke za sve gradove i općine moraju usvojiti najkasnije do 15. rujna. Ako te odluke izostanu, važit će najniži iznos utvrđen Pravilnikom.

Za općine i gradove koji se smatraju potpomognutim područjima (1 - 4 razvojna skupina jedinice lokalne samouprave), sukladno odluci o razvrstavanju jedinica lokalne samouprave prema stupnju razvijenosti, turistička pristojba može se odrediti u iznosu umanjenom do 30 posto.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater