LONDON

Kretanje uragana i slabiji dolar poduprli cijene nafte

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima s najniže razine u zadnjih devet mjeseci, poduprte ograničenjima ponude iz američkog dijela Meksičkog zaljeva uoči udara uragana Iana i blagog pada američkog dolara.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje porasla za 1,11 dolara, na 85,17 dolara. Jučer je barel potonuo na 83,65 dolara, najnižu razinu od siječnja. Barel je na američkom tržištu poskočio 1,08 dolara, na 77,79 dolara.

Očekivanja analitičara da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, poznati kao OPEC+, mogli pokrenuti mjere da zaustave pad cijena smanjenjem opskrbe, također su poduprli cijene. Sljedeći sastanak OPEC-a + bit će 5. listopada.

Cijene sirove nafte skočile su početkom 2022. godine. U Londonu se cijena barela u ožujku, nakon ruskog pokretanja invazije na Rusiju, približila rekordnoj razini od 147 dolara, i dodatno povećala brigu za ponudu. No nakon toga prevagnula je zabrinutost zbog recesije, visokih kamata i snage dolara.

Zatišje jačanja ??američkog dolara, koji je ranije dosegnuo najvišu razinu u zadnjih 20 godina, također je poduprlo cijene. Jak dolar čini sirovu naftu skupljom za kupce koji koriste druge valute i odvraća ulagače od rizične imovine.

Smanjenje opskrbe ponovno je u fokusu i cijenama daje određenu potporu. BP i Chevron su objavili da su zaustavili rad platformi na pučini Meksičkog zaljeva zbog približavanja uragana Ian.

Pad cijena nafte povećava nagađanja da bi OPEC+ mogao intervenirati. Irački ministar nafte rekao je u ponedjeljak da grupa prati cijene i da ne želi njihovo naglo povećanje ili potonuće.

U fokusu će u utorak biti najnovija izvješća o zalihama u SAD-u, za koja analitičari procjenjuju da će pokazati povećanje zaliha sirove nafte za 300.000 barela. Danas se očekuju tjedni podaci Američkog instituta za naftu, a sutra službeno izvješće američke vlade.

U odvojenom je izvješću OPEC danas objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak pojeftinio 3,17 dolara, na 89,50 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater