BRUXELLES

Kreditiranje kompanija i kućanstava u eurozoni snažno raslo i u kolovozu - ECB

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Banke su u kolovozu nastavile kreditirati kompanije i kućanstava u eurozoni, poduprte državnim jamstvima i mjerama Europske središnje banke (ECB), koji jamče likvidnost i podupiru potražnju u vrijeme pandemije koronavirusa.

Krediti kompanijama u 19-članoj eurozoni porasli su u kolovozu 7,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, istim tempom kao i u prethodna dva mjeseca, pokazali su u petak podaci ECB-a.

Najsnažnije su u vrijeme pandemije koronavirusa porasli u svibnju, za 7,3 posto. Višu stopu rasta zabilježili su prošli puta u veljači 2009. godine, kada je eurozona bilježila najtežu recesiju u povijesti.

Budući da je velik dio gospodarstva eurozone proljetos proljeće bio blokiran mjerama suzbijanja koronavirusa, kompanije su požurile koristiti krizne kredite, a banke su udovoljavale njihovoj potražnji zahvaljujući nizu mjera, poput državnih jamstava i ECB-ovog jeftinog novca.

Krediti kućanstvima također su u kolovozu bilježili ravnomjeran rast na godišnjoj razini, za tri posto, kao i u prethodna četiri mjeseca, zahvaljujući programima očuvanja radnih mjesta koji su zakočili nezaposlenost i ograničili pad prihoda kućanstava.

Ponuda gotovine, iskazana pokazateljem novčane mase u opticaju M3, porasla je u kolovozu 9,5 posto, osjetno sporije nego u prethodnom mjesecu kada je prema revidiranim ECB-ovim podacima uvećana 10,1 posto.

Nekada je rast tog pokazatelja signalizirao moguće promjene u poslovnoj aktivnosti, ali u posljednje vrijeme najvećim dijelom odražava ECB-ovo tiskanje svježeg novca, koje je u ovoj godini dosegnulo rekordne razine, tumači Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater