FRANKFURT

ECB: Potražnja za korporativnim kreditima u eurozoni pala prvi puta u šest godina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Potražnja kompanija u eurozoni za kreditima u četvrtom je tromjesečju 2019. pala prvi put u šest godina, pokazalo je kvartalno izvješće Europske središnje banke (ECB) o bankovnom kreditiranju.

Gospodarstvo eurozone već dvije godine slabo raste zbog globalnog trgovinskog rata i usporavanja kineskog gospodarstva koji su pogodili izvoz iz zone primjene zajedničke europske valute, neutralizirajući utjecaj snažnije domaće potražnje u nekim zemljama članicama.

To se u posljednje vrijeme sve više ogleda i u odlukama kompanija o smanjenju investicija i u slabijoj potražnji za kreditima a banke očekuju nastavak tog trenda i u predstojećem razdoblju, objavio je ECB u redovnom kvartalnom pregledu o zajmodavnim aktivnostima banaka, objavljenom u utorak.

"Neto potražnja za kreditima prema kompanijama smanjila se u četvrtom kvartalu 2019.... prvi puta od četvrtog kvartala 2013., dok su banke bile očekivale da će ostati više-manje stabilna", konstatiraju u ECB-u.

"Pad neto potražnje zabilježen je u nekoliko većih i manjih zemalja članica eurozone", dodaje se u izvješću.

Potražnja za hipotekarnim kreditima ponovo je pak porasla, ponajprije u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj, što će vjerojatno još više raspiriti bojazni da ultrapopustljiva monetarna politika ECB-a stvara balone na tržištima nekretnina u nekim zemljama.

Španjolska je jedina velika zemlja eurozone u kojoj je pala potražnja za svim kategorijama kredita, uključujući korporativne, hipotekarne i potrošačke, i banke su ograničile dostupnost svih kredita.

ECB je u rujnu prošle godine dodatno u negativno područje spustio kamatne stope na depozite banaka i ponudio im kredite s rokom otplate od nekoliko godina, uz još blaže uvjete. Ponovo su pokrenuli i otkup obveznica kako bi potaknuli slabašnu inflaciju, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater