FRANKFURT

ECB: snažan rast potražnje za hitnim kreditima u prvom tromjesečju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Potražnja kompanija za hitnim bankovnim kreditima naglo je poskočila u prvom tromjesečju a trend će se vjerojatno nastaviti zbog razornog utjecaja pandemije na gospodarstvo, pokazalo je izvješće Europske središnje banke (ECB).

„Potražnja tvrtki za kreditima odnosno povlačenje novca iz kreditnih linija snažno su porasli u prvom tromjesečju 2020. jer je tvrtkama hitno trebala likvidnost", konstatira ECB u redovnom tromjesečnom istraživanju.

Istraživanje se bazira na anketi koja je obuhvatila 144 banke a provedena je od 19. ožujka do 3. travnja.

"U drugom se tromjesečju očekuje daljnji rast potražnje kompanija za kreditima, na najvišu neto razinu otkada se istraživanje počelo provoditi 2003. godine", priopćio je ECB.

Istraživanje pokazuje i da su banke u prva tri ovogodišnja mjeseca postrožile standarde dodjele kredita, iako u manjoj mjeri nego za vrijeme svjetske financijske i naknadne dužničke krize u eurozoni, napominju u središnjoj monearnoj instituciji eurozone. 

U drugom tromjesečju standardi dodjele kredita kompanijama vjerojatno će biti znatno ublaženi, između ostalog i zahvaljujući ECB-ovim mjerama jačanja likvidnosti i državnim jamstvima, pokazuje istraživanje.

Standardi dodjele kredita kućanstvima u prvom tromjesečju znatnije su postroženi nego oni za kredite kompanijama a u drugom tromjesečju vjerojatno će biti još stroži, utvrdio je ECB.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of