ZAGREB

Krajem svibnja ovršeno 237,2 tisuće građana s dugom od 17,4 mlrd kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Krajem svibnja ove godine u Hrvatskoj je bilo ovršeno 237,2 tisuće građana, s ukupnom glavnicom duga od 17,4 milijarde kuna, kao i 15,4 tisuće poslovnih subjekata, čija je glavnica duga iznosila 4,6 milijardi kuna, pokazuju podatci Financijske agencije (Fine).

Krajem svibnja je zbog neizvršenih osnova za plaćanje u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje bilo evidentirano 237.188 potrošača, što je za 0,2 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Glavnica njihova duga u iznosu od 17,4 milijarde kuna je bila za 199,6 milijuna kuna ili 1,2 posto viša nego u travnju ove godine, navode iz Fine.

Po podatcima iz objave, kada se glavnici od 17,4 milijarde kuna doda i dug po osnovu kamata u iznosu 6,4 milijarde kuna, ukupan je dug građana s blokiranim računima krajem svibnja iznosio 23,8 milijardi kuna. 

Iz Fine ističu kako se najveći dio duga, u iznosu od 5,3 milijarde kuna (bez kamata), odnosio na dug potrošača prema bankama kao vjerovnicima, a prema svim financijskim institucijama, dug je iznosio 6,1 milijardu kuna. 

Po podatcima Fine, krajem svibnja ove godine u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje evidentirano je 15.427 poslovnih subjekata, što je za 265 ili 1,7 posto manje nego u travnju.

Glavnica njihova duga iznosila je 4,6 milijardi kuna, što je za 138,5 milijuna kuna ili 2,9 posto manje u odnosu na travanj.

Dug po kamatama je iznosio 1,16 milijardi kuna pa tako ukupan dug poslovnih subjekata na kraju svibnja iznosi 5,75 milijardi kuna. 

Podatci Fine pokazuju da je među ovršenim poslovnim subjektima nešto više fizičkih osoba koji obavljaju registriranu djelatnost (obrtnici), dok u iznosu prevladavaju pravne osobe. 

Tako je krajem svibnja evidentirane dospjele neizvršene osnove za plaćanje imalo 7.493 pravnih osoba s glavnicom duga od 3,3 milijarde kuna. Kada se tomu pridodaju i kamate u iznosu od 768,65 milijuna kuna, ukupan dug pravnih osoba iznosio je 4,1 milijardu kuna. 

Blokirane račune krajem svibnja imala je i 7.934 fizička osoba koja obavlja registriranu djelatnost, a njihov je ukupni dug iznosio oko 1,65 milijardi kuna, od čega se 1,25 milijardi kuna odnosi na glavnicu, a 393,56 milijuna na kamatu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini