SJEDNICA SKUPŠTINE

Adris ove godine NEĆE ISPLATITI DIVIDENDU

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Član Nadzornog odbora Adris grupe Ante Vlahović u utorak je istaknuo kako je ključno održati likvidnost i investicijski potencijal, sačuvati radna mjesta te prilagoditi Adris novonastalim okolnostima uzrokovanim krizom zbog pandemije Covid-19.

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština društava u sastavu Grupe, objavili su iz te tvrtke.

Tijekom dana su naime održane skupštine Cromarisa, Maistre i Hilton Imperiala, dok su glavne skupštine HUP-a Zagreb i tvrtke Hoteli dubrovačka rivijera održane 6. srpnja, a Croatia osiguranja 3. srpnja.

Obraćajući se dioničarima, Vlahović je kazao kako je cilj dugoročno stvaranje vrijednosti, kreiranje novih radnih mjesta i koristi za dioničare i zajednicu u kojoj djeluju.

U zadnjih petnaestak godina, kako je rekao, kompanija je prošla proces potpune transformacije i restrukturiranja pa Adris danas upravlja uravnoteženim portfeljem održivih poslova. "Adris ima dobre tvrtke u dobrim industrijama, a naš je kapital dobro razmješten“, rekao je Vlahović.

Rezultat je to, kako je naveo, ulagačkih kriterija koje Adris propituje prije ulaska u neki posao, vodeći pri tome računa o njihovoj dugoročnoj održivosti.

Uz rastuću potražnju, ključni kriteriji su internacionalizacija poslovanja, premiumizacija proizvoda i usluga kao i prostor za daljnju konsolidaciju na regionalnim tržištima te dostizanje ekonomije razmjera.

Poslovična nezaduženost i snažna financijska pozicija, istaknuo je Vlahović, omogućili su neovisnost u vođenju poslovne politike.

U razdoblju od 2005. do 2019. investirano je više od 10 milijardi kuna u rast i razvoj poslova, od čega gotovo šest milijardi kuna u turizam, rekao je.

Naveo je i kako je Adris tijekom tog razdoblja vodio uravnoteženu dividendnu politiku koja omogućava daljnji rast i razvoj tvrtke.

Ukupan prosječan godišnji prinos na dionicu, koji uključuje rast cijene dionice i dividendu, iznosio je u razdoblju od 1994. do 2019. godine 25,8 posto za dionicu s pravom glasa, a 25,6 posto za povlaštenu dionicu.

Uzme li se u obzir, kako je rekao, i težak početak 2020., tada je ukupan prosječni godišnji prinos za povlaštenu dionicu 25 posto, a za dionicu s pravom glasa 25,1 posto.

U 2019. jedan od najboljih rezultata u proteklih desetak godina

Vlahović se osvrnuo na prošlogodišnje rezultate poslovanja, navodeći kako je i u 2019. nastavljen višegodišnji rast i ostvaren jedan od najboljih rezultata u proteklih desetak godina.

Konsolidirana neto dobit iznosi 506 milijuna kuna, što je rast od 13 posto, a neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 402 milijuna kuna i rasla je 31 posto.

Konsolidirana zaduženost Grupe je niska te kompanija praktički nema duga, kazao je Vlahović napominjući da je očuvan financijski potencijal Grupe koji osigurava stabilnost u uvjetima krize i poslovne neizvjesnosti.

"Budući da ne znamo duljinu trajanja krize, čuvamo likvidnost za 15 do 20 mjeseci", istaknuo je.

Naveo je i kako je svijet početkom 2020. pogodila najjača gospodarska kriza od 2. svjetskog rata te kako je i hrvatsko gospodarstvo snažno pogođeno i oporavak će biti težak.

"Zato smo, za godinu u kojoj smo ostvarili jedan od svojih najboljih rezultata, predložili ne isplatiti dividendu kako bismo dugoročno sačuvali Adris", rekao je Vlahović te dodao kako je ključno sačuvati likvidnost i investicijski potencijal te prilagoditi Adris novonastalim okolnostima,zbog kojih su, uz ostalo, napravljene i organizacijske promjene te usvojen novi pravilnik o korporativnom upravljanju.

Naime, Glavna skupština Adris grupe d.d. odlučila je da se lanjska neto dobit od 24,4 milijuna kuna rasporedi u statutarne rezerve.

"Ako smo sada, zbog ovih nenadanih okolnosti i posljedično neisplate dividende, i manje zadovoljni, uvjeren sam da je ovaj prijedlog važan korak prema našem novom rastu. Ja u to vjerujem“, poručio je Vlahović dioničarima.

Na skupštini su predsjednici uprava Adrisovih tvrtki dioničarima predstavili ostvarene rezultate u turizmu, marikulturi i osiguranju.

Predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar istaknuo je da nastavljaju razvojne cikluse svih kompanija. "Pri tome, poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koji će nam omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, primarno u turizmu i osiguranju. Ukupni iznos koji investiramo u digitalizaciju veći je od 200 milijuna kuna", zaključio je Remenar.

Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora, a donesena je i odluka o izboru članova NO-a za naredno mandatno razdoblje.

Dosadašnjim članovima NO-a u novom četverogodišnjem sazivu pridružuje se i novi član, Boris Nemšić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter