ZAGREB

Neto dobit Adris Grupe u prvom tromjesečju 4 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Adris Grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od oko četiri milijuna kuna, dok je usporedbe radi u istom razdoblju lani ona iznosila 18,9 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u srijedu.

Ukupni su prihodi grupe u tom razdoblju iznosili 1,2 milijarde kuna i porasli su dva posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje roba i usluga bili su 937 milijuna kuna odnosno pet posto niži. 

Početak 2020., kako ističu iz Adrisa, obilježen je globalnom epidemiološkom krizom uzrokovanom virusom COVID-19, a posljedica toga je snažan pad gospodarskih aktivnosti u svijetu i u Hrvatskoj.

Kako bi očuvao kontinuitet poslovanja, Adris je poduzeo brojne aktivnosti u svim svojim tvrtkama. Gledajući kratkoročno, stavljen je naglasak na likvidnost i optimalizaciju troškova, s ciljem dugoročne održivosti sustava, a sukladno tome, definirani su ciljevi i mjere, ističu u priopćenju.

CO ostvarilo 119 milijuna kuna neto dobiti

Croatia osiguranje u prvom tromjesečju ostvarila je ukupnu bruto zaračunatu premiju u iznosu od 834 milijuna kuna. Konsolidirana bruto zaračunata premija, uključujući i regionalne podružnice, iznosi 984 milijuna kuna.

U prvom tromjesečju Croatia osiguranje je ostvarilo konsolidiranu neto dobit od 119 milijuna kuna, što predstavlja rast od 28 posto, navodi se te dodaje da kompanija i nadalje ima vodeću poziciju na hrvatskome tržištu s ukupnim udjelom od 28,1 posto.

Rezultat za prvo tromjesečje, kako navode, uključuje i jednokratne stavke koje su povoljno utjecale na ostvareni rezultat.

Jedno od strateških usmjerenja tvrtke jest digitalizacija te usmjerenost prema online kanalima. Također, intenzivno se radi na implementaciji nove, više od 100 milijuna kuna vrijedne tehnološke platforme, koja će u sljedećem trogodišnjem razdoblju zamijeniti dosadašnja IT rješenja i stvoriti uvjete za još bržu isporuku usluga te bolja rješenja za tržište.

Smanjena poslovna aktivnost turističkog segmenta

Iz Adrisa u priopćenju navode i kako je zbog pandemije koronavirusa smanjena poslovna aktivnost turističkog dijela Grupe. Naime, zbog pandemije koronavirusa početkom godine je došlo do smanjenja dolazaka grupa s Dalekog istoka, važnih za poslovanje zagrebačkih hotela.

U ožujku je, kako ističu, onemogućeno prekogranično kretanje stanovništva, čime su turistički tokovi u potpunosti zaustavljeni, što je vidljivo u rezultatu za ožujak.

Booking u ovom trenutku pokazuje da postoji interes za dolaskom gostiju u glavnoj sezoni i posezoni. "Kao odgovor na krizu, u turističkom dijelu pokrenute su brojne mjere racionalizacije troškova. Planirane investicije smanjene su na minimum s ciljem čuvanja likvidnosti, uz nastavak pripreme planiranih projekata", ističu iz Adrisa.

Napominju i kako je potres u Zagrebu dodatno utjecao na stanje određenih objekata, stoga će se novim planom investicija redefinirati ulagački prioriteti.

Cromaris ostvaruje 85 posto količinske prodaje na inozemnim tržištima

Tvrtka Cromaris je u prvom tromjesečju ostvarila neto dobit od 4,3 milijuna kuna te prihode od prodaje u iznosu od 104 milijuna kuna ili dva posto više.

Količinska prodaja joj je u tom razdoblju iznosila 1.830 tona, što je za tri posto manje nego u prva tri mjeseca lani. Pritom je na izvoznim tržištima ostvaren količinski pad od tri posto, ponajprije zbog utjecaja epidemije koronavirusa u ožujku, objašnjavaju.

Navode kako i nadalje ostvaruju visok udio od prodaje na inozemnim tržištima – 85 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum