PEKING 18. kolovoza 2020. (Hina/Reuters) - Kineski proizvođači piletine provode plan snažnog povećanja proizvodnje unatoč padu potražnje zbog koronavirusa

Kineska proizvodnja piletine snažno raste

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski proizvođači piletine provode plan snažnog povećanja proizvodnje unatoč padu potražnje zbog koronavirusa, s ciljem da se manje oslanjaju na uvoz zbog strahova vezanih uz zdravstvenu ispravnost uvoznog mesa.

Očekuje se da će drugi proizvođač peradi u svijetu ove godine proizvesti rekordnih 14,85 milijuna tona pilećeg mesa, prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede.

Prošle godine povećao je proizvodnju 18 posto, na 13,75 milijuna tona, pokazuju američki podaci.

Značajno povećanje proizvodnje povećava i potražnju za ključnim žitaricama koje se koriste u ishrani peradi, poput kukuruza i soje, a istodobno snižava cijene peradi, kažu trgovci u Kini.

Ujedno bi to moglo značiti i manji uvoz smrznute piletine, i to u razdoblju narušenog povjerenja potrošača u hranu iz uvoza. Prošlog su tjedna pileća krilca iz Brazila testirana na koronavirus i nalaz je bio pozitivan.

„Trenutno je cijena (piletine) jako niska. Mislim da razlog nije samo slaba potražnja, već i dostatna ponuda“, procjenjuje analitičar u Rabobanku Pan Chenjun.

U Kini su prošle godine zaklane 9,3 milijarde pilića, uključujući 4,4 milijarde bijelopernatnih brojlera, čiji su glavni kupci zbog niske cijene i velike težine restorani brze hrane.

Vodeće kompanije u sektoru, poput Liaoning Wellhope Agri-Techa, Yum China KFC-a, dobavljača Fujian Sunner Developmenta i tajlandskog C.P.-a već su izradile planove o povećanju proizvodnje, u skladu s objavljenim ciljem Pekinga o integriranoj proizvodnji hrane.

Neke su ubrzale njihovu realizaciju nakon snažnog rasta prihoda u prošloj godini, paralelno padu proizvodnje svinjetine. Budući da su potrošači i restorani tražili zamjenu za svinjetinu, cijena piletina vinula se na rekordnu razinu.

U 2019. godini Wellhope je povećao proizvodnju piletine za 36 posto, a sličnim tempom nastavio je i u prvoj polovini 2020., pokazuju podaci.

"Ubrzali smo (realizaciju plana) zbog boljih cijena", objašnjava tehnički direktor Wellhope-De Heus Animal Nutritiona.

Grade se nove nastambe za dodatnih minimalno milijardu pilića, navodi Walter Benz, predsjednik i poslovni direktor za Kinu u Big Dutchman Groupu, njemačkom dobavljaču opreme za uzgoj peradi.

Trenutak možda baš i nije sretno odabran jer je pandemija Covida 19 teško pogodila potražnju za piletinom. Nadalje, piletina je u Kini znatno jeftinija od svinjetine i često je na meniju školskih kantina, a one su bile zatvorene dobar dio ove godine.

Lanci restorana brze hrane i kantine u kompanijama također su bilježili slabu potražnju, koja se nastavila i nakon ukidanja ograničenja povezanih s pandemijom. 

Wellhope je u poslovnom izvješću istaknuo da je u prvoj polovini godine broj zaklane peradi u Kini porastao samo četiri posto, što je osam postotnih bodova manje no što je prognozirano prije pandemije.

"Zbog slabljenja gospodarskih aktivnosti i velikog uvoza ponuda je sada prilično velika, a to ne sluti na dobro za potražnju i za cijene mesa", zaključuje Qiu Jiahui, zamjenih predsjednika Wellhopea. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter