PARIZ

Kanadski Bombardier razmatra povezivanje s Alstomom u segmentu proizvodnje vlakova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Kanadski proizvođač aviona i vlakova Bombardier razmatra mogućnost povezivanja s francuskim Alstomom u segmentu proizvodnje vlakova, izvijestili su američki mediji.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Bloomberg je u utorak izvijestio da su dvije tvrtke nekoliko mjeseci vodile preliminarne razgovore o povezivanju u segmentu opreme za željeznicu.

Povezivanje je tek jedna od opcija koju u Bombardieru razmatraju, ističe Bloomberg, podsjećajući da je kanadska kompanija odlučila prodati pojedine dijelove poslovanja i promijeniti svoj portfelj.

Prošlog je tjedna upozorila i da će njezina dobit u 2019. biti manja no što su očekivali.  

Alstom i Bombardier nisu željeli komentirati Bloombergovo izvješće a komentar je Reutersu uskratila i francuska građevinska i telekomunikacijska skupina Bouygues, jedan od najvećih Alstomovih dioničara.

Proizvođači vlakova već nekoliko godina isprobavaju različite kombinacije u želji da kreiraju velike industrijske tvrtke koje bi uspješno konkurirale onim kineskima.

Europska unija prošle je godine blokirala povezivanje Alstoma i njemačkog Siemensa u segmentu proizvodnje vlakova zbog mogućeg monopola. Upozorili su da bi njihovo spajanje narušilo ravnopravnu utakmicu na tržištu signalnih željezničkih sustava i vlakova velike brzine.

Nakon te odluke Njemačka i Francuska zatražile su izmjenu europskih zakona o zaštiti tržišnog natjecanja kako bi se uvažili globalni izazovi.

Bruxelles su kritizirali i poslovni krugovi, pa je čelnik danskog logističkog diva Maerska Soren Skou prošlog tjedna ustvrdio da "stroga provedba europskih propisa o zaštiti ravnopravne tržišne utakmice priječi razvoj velikih kompanija koje bi se mogle ravnopravno natjecati s onima iz Kine i SAD-a".

"Ne možemo dopustiti da SAD i Kina nižu pobjedu za pobjedom u svjetskoj tehnološkoj utrci dok mi gubimo vrijeme na razglabanja o pitanjima koja pripadaju kompanijama iz prošlog stoljeća”, poručio je Skou.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum