SEUL

Južna Koreja zbog zagađenja obustavlja rad četvrtine elektrana na ugljen

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Južna Koreja objavila je u četvrtak da će sljedeća tri mjeseca obustaviti rad četvrtine elektrana na ugljen, upravo u razdoblju najveće zimske potražnje za električnom energijom, budući da želi smanjiti veliko zagađenje zraka.

Javnost u Južnoj Koreji zabrinjava '"sitna prašina", čestice i zagađivači u zraku koji predstavljaju sustavnu prijetnju ljudima i okolišu.

Zagađenje zraka prepoznato je kao "društvena katastrofa", a mnogi građani upiru prstom u Kinu, optužujući je da je izvor zagađenja koje se prenosi vjetrom i općenito najveći zagađivač u svijetu.

Južna Koreja jedanaesto je gospodarstvo svijeta ali je uglavnom siromašna resursima. Unatoč tome, ima 60 elektrana na ugljen kojima podmiruje više od 40 posto potrošnje struje.

Nekih osam do 15 elektrana na ugljen u potpunosti će prestati s radom od nedjelje do 29. veljače, navelo je u priopćenju južnokorejsko ministarstvo trgovine, industrije i energetike. Ostale će u tom razdoblju smanjiti proizvodnju na 80 posto kapaciteta, čime bi se stvaranje sitne prašine u sektoru trebalo smanjiti do 44 posto.

U ministarstvu ipak napominju da im je glavni prioritet očuvanje "stabilne oposkrbe energijom".

Potražnja za strujom zimi se povećava zbog grijanja i očekuje se da će dosegnuti vrhunac u četvrtom tjednu siječnja. Tada će trgovinama biti zabranjeno da vrata ostavljaju otvorenima kako bi štedjele na energiji, izvijestili su iz ministarstva, najavljujući kazne za prekršitelje u visini do tri milijuna wona (2.500 dolara).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum