KOPENHAGEN

Danska kreće s gradnjom umjetnih otoka okruženih vjetroelektranama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Danska kreće u provedbu plana izgradnje umjetnih otoka koji će se napajati strujom iz vjetroelektrana na moru ukupne snage do 10 gigavata (GW), više nego dovoljno za opskrbu svih kućanstava.

Danska je matična zemlja giganta u proizvodnji vjetroturbina Vestasa i najvećeg svjetskog proizvođača vjetroelektrana na moru Orsteda. Nedavno je usvojila zakon kojim cilja smanjiti emisije stakleničkih plinova za 70 posto do 2030. godine, podsjeća AFP.

Zemlja je prošle godine iz energije vjetra podmirivala 41 posto svojih potreba za strujom, najviše u Europi.

Ministarstvo energetike sada traži lokaciju za izgradnju jednog ili više otoka okruženih vjetroelektranama ukupnog kapaciteta od najmanje 10 GW, što je ekvivalent potrošnji 10 milijuna europskih kućanstava..

Ambiciozni projekt ključan je za provedbu danskog zakona o klimi, koji je prošlog tjedna usvojen u parlamentu velikom većinom glasova i spada među najambicioznije u svijetu.

Plan bi mogao stajati do čak 200-300 milijardi danskih kruna (26,7-40,1 milijardu eura) a veliku većinu iznosa osigurat će privatni investitori, navodi ministarstvo.

Danska je ujedno namijenila 65 milijuna kruna za istraživanje mogućnosti pohranjivanja odnosno pretvaranja proizvedene energije u obnovljivi vodik budući da je domaći kupci neće moći u cijelosti potrošiti.

U Kopenhagenu se nadaju da će nova tehnologija omogućiti zamjenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima u sektorima kao što su promet i industrija.

"Želimo li zaista realizirati ogroman potencijal vjetra na moru, moramo razviti tehnologije budućnosti za pretvaranje zelene energije u gorivo za zrakoplove, brodove i industriju", izjavio je u utorak ministar za klimu i energiju Dan Jorgensen.

Vodikovo je gorivo čisto ako se proizvodi iz obnovljiviih izvora, poput Sunčeve ili energije vjetra, a ne iz nafte i plina, dominantnih izvora u današnjoj proizvodnji. Njegovim izgaranjem nastaje voda a ne staklenički plin CO2, podsjeća Reuters.

Interes za obnovljivim vodikom jača, potaknut težnjom teške industrije, zrakoplovstva i brodara da smanje svoj ugljični otisak.

Energetska tvrtka Orsted objavila je da namjerava investirati u pilot projekte koji će koristiti energiju vjetra i druge obnovljive izvore energije za proizvodnju vodikovog goriva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini