LONDON

Jača potražnja i pad američkih zaliha podigli cijene nafte iznad 36 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima 36 dolara, poduprte nižim zalihama sirove nafte u SAD-u, smanjenom opskrbom i oporavkom potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 54 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 36,29 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 67 centi višoj cijeni, od 34,16 dolara.

Pandemija koronavirusa i mjere njezina suzbijanja ugušile su ove godine potražnju ali su vlade u međuvremenu počele ublažavati propisanu karantenu, ljudi su ponovo izašli na ulice i na cestama je sve više vozila.

To podrazumijeva veću potrošnju goriva, baš kao i najava britanske diskontne aviokompanije easyJet da će 15. lipnja ponovo pokrenuti neke letove.

Trgovce je ohrabilo i izvješće vlade u Washingtonu koje je pokazalo da su američke zalihe u prošlom tjednu pale za pet milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov rast. 

"Više je nego jasno da se tržište uravnotežuje a cijene oporavljaju zahvaljujući povratku potražnje", zaključili su analitičari JBC Energyja.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica (OPEC) i Rusijom paralelno smanjuju opskrbu sukladno dogovoru postignutom sredinom travnja.  

OPEC+ dogovorio je da će u svibnju i lipnju smanjiti opskrbu za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene.

Od početka svibnja smanjili su izvoz nafte za oko šest milijuna barela dnevno, prema podacima kompanija koje prate isporuke. Podatak navodi na zaključak o odlučnom početku provedbe sporazuma a OPEC konstatira da je reakcija tržišta dobra.

"Globalna je opskrba značajno smanjena. Sada smo na sigurnom putu oporavka", zaključila je Paola Rodriguez Masiu iz Rystad Energyja.

OPEC jutros zbog kršćanskog blagdana nije objavio kolika je u srijedu bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica. U utorak iznosila je 28,43 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of