AMSTERDAM

Izbjegavanje poreza preko Nizozemske smanjeno od 2019. - ministarstvo financija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Protok novca koji kroz Nizozemsku odlazi u porezne oaze znatno je smanjen od 2019. godine, iako je fiktivnih kompanija još uvijek previše, objavila je vlada.

Priljev novca koji preko Nizozemske odlazi u zemlje s jako niskim porezima pao je prošle godine za 85 posto u odnosu na 2019., s 38,6 milijardi na samo šest milijardi eura, procijenilo je ministarstvo financija u pismu parlamentu, citirajući podatke središnje banke.

Vlada je 2020. priznala da su njezine procjene protoka novca kroz Nizozemsku prema zemljama s niskim porezima preniske, prebacivši odgovornost na naručeno istraživanje SEO Amsterdam Economicsa.

SEO Economics uključio je u izračun samo isplate u određenoj godini, ali ne i zadržanu dobit koja se isplaćivala kasnije, objasnili su.

Pod pritiskom drugih vlada i zagovornika pravednih poreza, Nizozemska je prošle godine uvela porez na isplatu kamata i rojaliteta primateljima u zemljama s poreznom stopom nižom od devet posto.

U 2024. planira uvesti sličan porez i na isplatu dividendi.

„Naša borba protiv izbjegavanja poreza nije završena, u Nizozemskoj je još uvijek previše fiktivnih kompanija. Vlada želi produbiti suradnju s drugim zemljama u borbi protiv zloporabe tvrtki koje funkcioniraju kao lijevak”, rekao je u utorak ministar financija Marnix van Rij.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum