ZAGREB

Iz norveškog programa više od 20 milijuna eura za hrvatske tvrtke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatskom privatnom sektoru na raspolaganju je više od 20 milijuna eura iz norveškog programa Business Development and Innovation Croatia, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora.

Program, čiji je cilj stvaranje dodane vrijednosti i održivog rasta u području inovacija, zelene industrije i "plavog rasta", financira se iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. – 2021.

Programom upravlja organizacija Innovation Norway kao voditelj fonda za poslovne programe EEA i Norway Grants. 

Sredstva su dostupna putem otvorenih poziva i natječaja kao potpore za djelomično financiranje projekta.

Cilj je smanjiti ekonomske nejednakosti financiranjem projekata koji će povećati konkurentnost i profitabilnost hrvatskih tvrtki. Program će nastojati poticati i razvijati dugoročnu poslovnu suradnju između tvrtki iz Hrvatske i Norveške. Posebno je usmjeren na mala i srednja poduzeća skromne tehnološke razine. Za njih je uvedena shema malih grantova kako bi se smanjio prag za sudjelovanje.

Glavni su fokus Inovacije zelene industrije (proizvodna i prerađivačka industrija) i Plavi rast (pomorska industrija, turizam malih razmjera i drugo). Prihvatljivi su prijavitelji tvrtke koje će postati "zelenije" i  diversificirati svoju paletu proizvoda,  povećati kapacitet, odnosno uvesti promjene u proizvodnom procesu (npr. brodska oprema, ribolovna oprema, tekstil, ambalaža za prehrambene proizvode, građevinski materijal, proizvodi za sigurnost, zdravlje,  zaštitu okoliša i sl.).

 Potencijalna područja za suradnju definirana su zajednički, usporedbom područja iz hrvatske strategije pametne specijalizacije i odgovarajuće norveške strategije, tzv. Dream commitment. Tako je najveći potencijal za suradnju uočen u području energije i održivog razvoja, zatim hrane i bioekonomije te transporta i mobilnosti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater