LONDON

Investicijska tvrtka pripremila 820 milijuna dolara za nove europske tehnološke kompanije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska investicijska tvrtka Atomico pribavila je 820 milijuna dolara kapitala za fond koji će financirati nove tehnološke kompanije u Europi.

Atomico V fokusirat će se na investicijsku fazu koja slijedi nakon pribavljanja početnog kapitala a na raspolaganju će imati dovoljno novca i za iduće faze investiranja, poručuju iz Atomica.

Osim novca, fond će kompanijama nuditi i stručne savjete za razvoj poslovanja, poručuje investicijski partner Siraj Khaliq, suosnivač tvrtke koja uz podršku Atomica razvija meteorološke modele namijenjene poljoprivrednicima.

Europa nudi puno prilika za investiranje pa su u Atomicu odlučili da nema potrebe da traže u drugim dijelovima svijeta, navodi Khaliq.

Zanimaju ih kompanije usredotočene na potrošače i one specijalizirane za podršku srednjim i velikim poduzećima, dodaje.

Treću kategoriju zanimljivu novom fondu čine "pionirske tehnologije", dodaje.

"Smatramo da Europa ima posebno velik potencijal u segmentu internetskih kompanija, čije se poslovanje temelji na određenim znanstvenim ili inženjerskim inovacijama", pojašnjava.

Fond je privukao institucionalne ulagače iz cijelog svijeta, uključujući mirovinske i državne stabilizacijske fondove, poručuju iz Atomica.

Među utemeljiteljima i članovima uprave su i danas već etablirane europske tehnološke kompanije, uključujući Adyen, Klarnu, Transferwise, Spotify, Supercell, Skype i Zooplu, ističu u investicijskoj tvrtki.

Fond je do sada ulagao u platformu za trgovinu dječjom opremom Koru Kids, kompaniju za razvoj lijekova baziranu na umjetnoj inteligenciji HealX i u Spacemaker, koji koristi strojno učenje za poboljšanje građevinskih nacrta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum