BRASILIA

Gotovo 30 posto brazilskog zlata je ilegalno - istraživanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Otprilike 28 posto izvoza brazilskog zlata u 2019. i 2020. vjerojatno potječe iz ilegalnih rudnika, pokazalo je izvješće javnih tužitelja i Federalnog sveučilišta Minas Gerais, što ukazuje na široko rasprostranjeno krivotvorenje dokumenata i nedostatak učinkovite provedbe zakona.

Izvješće je pokazalo naznake nezakonitosti vezane uz 48,9 tona zlata u razdoblju od dvije godine.

Ilegalni rudari u Brazilu često vade zlato iz područja na kojima nije dozvoljeno rudarenje, poput zaštićenih prirodnih rezervata.

To rudarenje, provedeno bez obzira na ekološke propise, potiče krčenje šuma u amazonskoj prašumi, a pokazalo se da živom truje rijeku.

Izvješće uključuje samo zlato koje je bilo registrirano federalnoj vladi radi plaćanja poreza na plemenite metale te su ga unakrsno provjeravala s podacima satelitskih snimaka prijavljenih lokacija rudnika.

Količina prijavljenog zlata koja dolazi iz dotičnih područja premašila je kapacitete izvora, pokazalo je izvješće.

"Bilo je pokušaja pranja ovog zlata, sakrivanja njegovog pravog podrijetla. Ali unakrsnim uspoređivanjem  sa slikama, nije moguće da je ovo zlato došlo iz prijavljenog podrijetla", rekao je profesor upravljanja okolišem na Federalnom sveučilištu u Minas Geraisu i autor izvješća Raoni Rajao.

Vladini podaci pokazuju da je u 2020. izvezeno 111 tona zlata, što je više od ukupne proizvodnje od 92 tone,  što također ukazuje na to da  je određena količina potekla iz ilegalnih izvora, navodi se u izvješću.

U 2019. i 2020. godini Kanada, Švicarska i Velika Britanija kupile su 72 posto brazilskog izvoza zlata. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini