PARIZ

Francuska vlada planira ograničiti troškove plina i struje tijekom zime

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska vlada planira ograničiti rast cijena plina i električne energije u zimskim mjesecima kako bi zaštitila kupovnu moć građana, izjavio je premijer Jean Castex.

Uvodimo mjere kako bismo zauzdali rast cijena energije, kazao je Castex u četvrtak.

Cilj je zaštititi kupovnu moć građana, dodao je francuski premijer.

Cijena plina, kako je kazao, neće prelaziti tarife koje su u primjeni nakon povećanja početkom listopada, a mjera bi trebala ostati na snazi tijekom zime, do travnja, pojasnio je.

Kada se ne bi uvela gornja granica, računi za grijanje kućanstava porasli bi po njegovim riječima za 30 posto.

"To se neće dogoditi", odlučno je poručio francuski premijer.

Cijena struje također neće biti povećana do kraja godine, a od početka 2022. rast će za najviše četiri posto.

Vlada je već najavila jednokratnu isplatu po 100 eura u vidu vaučera za energiju šest milijuna kućanstava s niskim dohotkom u prosincu.

Mnoge vlade u Europi razmatraju rješenja za nagli rast cijena energije, uključujući i one benzina. Dosada su se njihove mjere usmjerile na isplatu nekog vida pomoći građanima u plaćanju viših računa za energiju.

Traži se analiza tržišta

Francuska vlada u četvrtak je ujedno od čelnika eurogrupe, neformalne skupine ministara financija eurozone, zatražila analizu europskih tržišta plina i struje kako bi se rasvijetlio trenutačni skok cijena i utvrdio zajednički europski odgovor.

Ministar financija Bruno Le Maire i ministrica okoliša Barbara Pompili uputili su apel u pismu Paschalu Donohoeu, šefu eurogrupe.

Trebalo bi istražiti funkcioniranje tržišta plina u EU "kako bi se razumjelo zašto važeći ugovori o isporuci plina nisu dovoljni da se osigura zadovoljavajuća dostupnost plina u Europi", sugeriraju Le Mairei i Pompili u pismu u koje je Reuters dobio uvid.

Analizu bi po njihovom mišljenju zahtijevalo i tržište električne struje.  

"Pozivamo Europsku komisiju da provede detaljnu analizu funkcioniranja europskih tržišta električne energije i mjera koje bi mogle pomoći stabilizirati tržišne cijene (i) ograničiti oscilacije cijena za potrošače", stoji u pismu.

Skok cijena energije već je uvršten u dnevni red sastanka ministara financija EU-a u ponedjeljak, budući da bi mogao zakočiti oporavak gospodarstva, utjecati na odluke o investicijama i nesrazmjerno pogoditi najsiromašnije, prema bilješci Europske komisije koju je vidio Reuters.

"Aktualni rast cijena energije već utječe na gospodarstva, a treba razgovarati i o utjecaju viših cijena na državne proračune", piše u bilješci.

"Reakcije pak uvjetuje, između ostalog, tumačenje da je problem u opskrbi odnosno u potražnji", dodaje se.

Odgovor na poskupljenje mora prvo utvrditi je li rast cijena vremenski ograničen ili će se protegnuti na dulje vremensko razdoblje, napominje Bruxelles, prema navodima Reutersa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of