PARIZ

Francuska ponovo kreće s naplatom digitalnog poreza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francusko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da izvijestilo velike tehnološke kompanije da će u prosincu ubrati porez na digitalne usluge nakon slabih rezultata međunarodnih pregovora o izmjenama međunarodnog poreznog sustava.

Naplata poreza obustavljena je ove godine zbog pregovora pod egidom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o izmjenama međunarodnog poreznih propisa o oporezivanju kompanija i njihovoj prilagodbi digitalnom dobu.

Francusko ministarstvo financija u više je navrata upozoravalo da će, ne urode li pregovori do prosinca konkretnim rezultatima, nastaviti s ubiranjem poreza. Članice OECD-a dogovorile su se u listopadu tek da će nastaviti pregovore do sredine iduće godine.

Pariz je uveo porez od tri posto na prihode od digitalnih usluga prošle godine a plaćaju ga kompanije s prometom većim od 25 milijuna eura u Francuskoj i većim od 750 milijuna eura u svijetu.

U ministarstvu su se nadali da će ove godine taj porez u državnu blagajnu donijeti oko 500 milijuna eura prihoda ali prijedlog proračuna za iduću godinu pokazuje da sada računaju na 400 milijuna eura.

Iz Facebooka poručuju da namjeravaju "voditi računa o tome da se poštuju svi porezni zakoni u zemljama u kojima poslujemo". Slična su priopćenja objavile i ostale tehnološke kompanije.

Vlada pak poručuje da će ponovo obustaviti naplatu čim bude postignut međunarodni sporazum o izmjenama poreznih propisa. 

"Naplatit ćemo digitalni porez sredinom prosinca kao što smo opetovano objašnjavali američkom kabinetu", izjavio je u ponedjeljak na skupu u organizaciji Bloomberga francuski ministar financija Bruno Le Maire.

"Naš je cilj i dalje da se u prvim mjesecima 2021. postigne sporazum na razini OECD-a jer smo i dalje duboko uvjereni da je... najbolje rješenje za ključno pitanje digitalnog poreza multilateralni sporazum u okviru OECD-a", dodao je francuski ministar.

Dužnosnici su probleme u pregovorima povezivali s američkim oklijevanjem za mandata predsjednika Donalda Trumpa koji je pokušavao ishoditi što bolje uvjete za domaće tehnološke divove, a situaciju je dodatno zakomplicirala pandemija koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini