NAJNOVIJEBRUXELLES

Flego u razgovoru s Bulc: NAJPRIJE IZGRADNJA DRUGE CIJEVI TUNELA UČKA!

| Autor: Portal GlasIstre.hr

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu te član Odbora za transport i turizam (TRAN) Valter Flego susreo se danas u Bruxellesu s povjerenicom EU-a za mobilnost i promet Violetom Bulc, gdje su razgovarali o realiziranim prometnim i infrastrukturnim projektima u prethodnom programskom razdoblju te konkretnim planovima Komisije za narednih pet godina.

- Prvi korak u mom djelovanju putem Odbora za transport i turizam bit će borba za izgradnju druge cijevi tunela Učka te povezivanje Istarskog ipsilona sa slovenskom mrežom autocesta.

S obzirom da je riječ o strateškom prekograničnom projektu, moguće je financiranje iz kohezijskog fonda. Prema riječima Bulc, hrvatska i slovenska strana moraju se dogovoriti, jer to je projekt kojim će se smanjiti kolone na granicama, omogućiti brži protok prometa te olakšati svakodnevni život ljudi uz granicu, istaknuo je Flego.

Luka Rijeka

- Svih ovih godina nisam vidio jasno definiranje prioriteta u izgradnji prometne infrastrukture. Sada očekujem da prestanemo lutati i jasno definiramo naše strateške ciljeve. Hrvatska se mora čvrsto pozicionirati jer će u protivnom ostati "slijepo crijevo" na europskoj prometnoj karti, naglasio je Flego dodavši da će njegov rad, "osim na dva velika projekta tunela Učka te Ipsilona, biti usmjeren i na dekarbonizaciju i smanjenje CO2 emisija u prometu jer zelene su politike apsolutni preduvjet svakog našeg budućeg djelovanja".

- Također, priključenje Luke Rijeka na koridor Baltik – Jadran od strateške je važnosti za Hrvatsku. Riječkoj luci moramo osigurati jednak status kao ostalim sjevernojadranskim lukama.

Parlament je još 2016. istaknuo važnost Luke Rijeka u europskim prometnim tokovima te pozvao Komisiju da osigura priključenje riječke luke na koridor Baltik – Jadran, zato daljnje odugovlačenje nije prihvatljiva opcija. A to će osigurati i bolje korištenje željezničkog potencijala Rijeka - Šapjane – Pivka.

Povjerenica EU-a za mobilnost i promet Violeta Bulc složila se s Flegom te naglasila važnost prometnog povezivanja i modernizacije luke, kazavši da Luka Rijeka ima velik potencijal, posebno zbog svog položaja i mogućnosti pristupa velikih brodova, što je čini konkurentnijom u odnosu na druge luke.

S Bulc je Flego razgovarao i o problemu zastarjele željezničke infrastrukture u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi te općom sklonošću cestovnom prometu, što je opet popraćeno većim troškovima i negativnim utjecajima na okoliš.

Velika uloga kohezijskih fondova

- Izgradnja osnovne TEN-T mreže u Hrvatskoj je na 5-6%, u odnosu na prosjek EU koji iznosi 60%. Udio biogoriva u prometu, kao i broj električnih punionica je među najnižima u EU. Zbog veće orijentiranosti cestovnom prometu, zemlje Jugoistočne Europe bilježe i najveći broj smrtnih žrtava u prometu.

Hrvatska je treća najlošija zemlja u EU po broju smrtnosti na cestama i zato je jačanje sigurnosti na cestama jedan od prioriteta mog rada u ovom mandatu, pojasnio je Flego dodavši da prema mišljenju povjerenice za mobilnost i promet, Hrvatska do sada nije pokazala interes za ovu važnu temu, stoga očekuje da hrvatska Vlada hitno promjeni svoj pristup.

- Ovdje veliku ulogu mogu odigrati kohezijski fondovi. Naime, sredstva iz kohezijskih fondova čine znatan udio u Instrumentu za povezivanje Europe (CEF), koji je ujedno i glavni mehanizam za financiranje velikih infrastrukturnih projekata, stoga se svim srcem nadam da se najave Komisije o rezanju sredstava kohezijskih fondova neće realizirati, kazao je Flego.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam