RIM

FAO: cijene hrane snažno porasle u rujnu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene hrane porasle su u rujnu na svjetski tržištima, četvrti mjesec zaredom, predvođene snažnim poskupljenjem biljnih ulja i žitarica, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu (FAO).

FAO-v indeks cijena hrane košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u rujnu za pet posto u odnosu na revidiranu vrijednost u prethodnom mjesecu, na prosječnih 97,9 bodova.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, za šest posto u odnosu na kolovoz, dosegnuvši najvišu razinu u osam mjeseci zahvaljujući pojačanoj uvoznoj potražnji za palminim uljem i nižim zalihama u Maleziji.

Snažno su porasle i cijene suncokretovog ulja, najvećim dijelom zbog pogoršanih izgleda za urod u crnomorskoj regiji.

Poskočile su i cijene žitarica, za 5,1 posto, predvođene snažnim poskupljenjem pšenice zbog pojačane potražnje potaknute zabrinutošću za proizvodnju u južnoj hemisferi i suše koja negativno utječe na sjetvu ozime pšenice u Europi.

U odnosu na prošlogodišnji rujan cijene žitarica više su 13,6 posto.

Šećer je u rujnu poskupio 2,6 posto u odnosu na kolovoz, potaknut očekivanjima globalnog viška proizvodnje u novoj sezoni 2020/2021.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda zadržale su se na kolovoškoj razini, budući da je umjereni rast cijena maslaca, sira i obranog mlijeka u prahu neutralizirao pad cijena punomasnog mlijeka u prahu.

Blago su u rujnu pale samo cijene mesa, za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, odražavajući pad cijena svinjetine zbog kineske zabrane uvoza iz Njemačke nakon pojave afričke svinjske kuge.

Blago snižena procjena proizvodnje žitarica

FAO je u odvojenom izvješću blago snizio procjenu proizvodnje žitarica u ovoj godini, na još uvijek rekordne 2,762 milijarde tona, što bi predstavljalo povećanje za 2,1 posto u odnosu na 2019. 

Nova procjena odražava sniženu prognozu proizvodnje žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, za 0,5 posto, na 1,49 milijardi tona, zbog očekivanog slabijeg uroda kukuruza u Europskoj uniji, Ruskoj Federaciji i Ukrajini, povezanog sa sušom.

Snižene su i procjene uroda kukuruza u Kini i SAD-u zbog štete koju su prouzročile ekstremne vremenske prilike.

Blago je snižena i prognoza potrošnje žitarica u sezoni 2020/2021., na 2,744 milijarde tona, što bi predstavljalo 2-postotno povećanje u odnosu na prethodnu sezonu.

Svjetske zaliha žitarica trebale bi na kraju sezone u 2021. biti 1,9 posto više nego na početku i iznositi rekordnih 890 milijuna tona.

FAO prognozira i novi rekord u globalnoj trgovini žitaricama, od 448 milijuna tona, što bi predstavljalo povećanje od 2,4 posto u odnosu na sezonu 2019/2020. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini