LONDON

ESMA traži od kompanija detaljne informacije o rizicima povezanima s pandemijom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kompanije s izlistanim dionicama na burzama u EU trebale bi u polugodišnjim financijskim izvješćima navesti rizike povezane s pandemijom koronavirusa pa i objasniti zašto mogu nastaviti poslovati, traži europski regulator.

Ažurirana polugodišnja izvješća trebala bi biti posebno opsežna jer su zbivanja povezana s epidemijom Covida-19 postala očita u prvoj polovini 2020., naglašava Europska agencija za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

Polugodišnja izvješća trebala bi uključivati detaljne informacije o utjecaju pandemije na strategiju, ciljeve, poslovne operacije, financijske rezultate, novčane tokove i poremećaje u opskrbnim lancima, navodi ESMA.

Tvrtke bi također trebale poimence navesti uvjete koje su prihvatile kako bi dobile pomoć vlada odnosno regulatora za vrijeme pandemije, dodaju. 

Financijske tvrtke trebale bi objaviti pretpostavke i procjene kojima se koriste pri izračunu visine sredstava rezerviranja za pokriće očekivanih gubitaka na zajmovima, napominju.

Kompanije najteže pogođene Covidom 19 trebale bi u polugodišnjim izvješćima navesti procjene značajnijih rizika i izložiti kako su do njih došle.

“ESMA također ističe važnost pružanja informacija o utvrđivanju glavnih rizika i neizvjesnosti kojima su izdavatelji izloženi”, navodi se u u priopćenju.

Od kompanija već je zatraženo da navedu zašto vjeruju da mogu nastaviti s poslovanjem u idućih 12 mjeseci, budući da gospodarstva tonu u duboku recesiju a oporavak se ne očekuje prije 2021. godine.

Da bi pružile relevantne i pouzdane informacije, kompanije će možda trebati više vremena za objavu polugodišnjih izvješća no što zakoni propisuju, ističe Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA).

Najavljuju i da će prikupiti podatke o primjeni preporuka i upotrijebiti ih za utvrđivanje prioriteta pri izradi godišnjih izvješća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini