BRUXELLES

EK pokrenuo istragu o spajanju južnokorejskih brodograditelja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija otvorila je detaljnu istragu o planiranom spajanju najvećeg svjetskog brodograditelja, južnokorejskog Hyundai Heavy Industries Holdingsa, i njegova domaćeg konkukrenta Daewoo Shipbuilding and Marine Engineeringa.

Hyundai je u siječnju najavio spajanje kojim će nastati najveći brodograditelj u svijetu s tržišnim udjelom od 21 posto. Potez je dijelom motiviran prekomjernim kapacitetima u brodogradnji.

Osim u EU, dvije kompanije moraju ishoditi i dozvole regulatora u matičnoj Južnoj Koreji, te u Singapuru, Kini i Japanu.

EK je u utorak nakon preliminarne analize istaknula da Hyundaijevo preuzimanje Daewooa uključuje rizik zatiranja konkurencije na tržištu brodogradnje.

Kao dodatni problem izdvaja i potencijalnu oslabljenu pregovaračku poziciju kupaca brodova.

Europska komisija regulator je tržišnog natjecanja u EU i može intervenirati ako ocijeni da bi spajanje odnosno akvizicija mogli naštetiti interesima europskih potrošača, podsjeća dpa.

Istraga će trajati do 7. svibnja iduće godine. Komisija može odobriti spajanje, bilo bezuvjetno bilo uz uvjet prodaje određenih dijelova poslovanja, a može ga i blokirati.

„Otvaranje detaljne istrage ne prejudicira njezin ishod”, podsjećaju u Bruxellesu.

Tržište EU-a čini 30 posto globalne potražnje za teretnim brodovima a europske brodarske kompanije glavni su klijenti obje južnokorejske tvrtke, napominje EK.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum