ZAGREB

EK odobrila Hrvatskoj prenamjenu još 120 milijuna kuna za poljoprivredu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je Europska komisija (EK) odobrila Hrvatskoj prenamjenu dodatnih 120 milijuna kuna za poljoprivredu iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR).

Kako bi se osigurala likvidnost u sektoru poljoprivrede i pokrili gubitci u poslovanju poljoprivrednika uzrokovani epidemijom korona virusa, EK je na zahtjev Hrvatske 5. svibnja donijela odluku kojom je omogućena prenamjena dodatnih 120 milijuna kuna iz EPFRR za potrebe nadoknade gubitka dohotka poljoprivrednika kroz mjeru izravnih plaćanja, navode iz Ministarstva.

Hrvatska je na taj način za 2020. osigurala dodatnih 16,2 milijuna eura ili oko 120 milijuna kuna za izravna plaćanja. Ukupno se tako za potrebe izravnih plaćanja prebacuje iz EPFRR 42,2 milijuna eura ili oko 315 milijuna kuna.

Tako će za 2020. godinu za potrebe izravnih plaćanja samo iz EU izvora biti na raspolaganju 348,3 milijuna eura ili oko 2,6 milijardi kuna. Preostali dio plaćanja koji Hrvatska može nadopuniti za 2020. osigurat će se u državnom proračunu za 2021., ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

"Odmah po nastupanju izvanrednih okolnosti formulirali smo i uputili svoje zahtjeve prema EK, s ciljem zadržavanja i poticanja poljoprivredne proizvodnje i sprječavanja poremećaja u opskrbi hrane. Zahvaljujući intenzivnoj i konstruktivnoj suradnji s državama članicama i europskim institucijama odobrena je višestruka pomoć našim poljoprivrednicima i ribarima", istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Iz Ministarstva navode i kako s obzirom da je EK povećala postotak za avansnu isplatu izravnih plaćanja za 2020. do 70 posto, veliki dio osiguranih EU sredstava za izravna plaćanja biti će isplaćen poljoprivrednicima već u studenom ove godine.

Odobrena je i isplata avansa do 85 posto za potporu mjera u okviru ruralnog razvoja povezanih s površinom i životinjama, a predujmovi će se moći isplaćivati nakon provedenih administrativnih kontrola te prije obavljenih kontrola na terenu.

Iz Ministarstva podsjećaju da je EK već ranije usvojila paket mjera za pomoć ribarstvu i akvakulturi, koji uključuje potporu za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti te kompenzaciju uzgajivačima slatkovodne i morske ribe te školjaka za privremenu suspenziju ili smanjenje proizvodnje.

Odobrila je i program državne potpore u ribarstvu i akvakulturi za pomoć gospodarstvu u aktualnoj pandemiji covid–19, koji podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava u vrijednosti 30 milijuna kuna poduzetnicima u sektoru ribarstva i akvakulture, uključujući podsektore gospodarskog ribolova na moru, uzgoj slatkovodne i morske ribe i školjkaša, prerade proizvoda ribarstva i akvakulture te ribarske zadruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum