ZAGREB

DZS: U ožujku proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale 2,7 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su u odnosu na veljaču smanjene za 2,7 posto, isto kao i u odnosu na ožujak 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, proizvođačke su cijene, isključe li se cijene energije, i na mjesečnoj i godišnjoj razini više  za 0,3 posto.  

Na mjesečnoj su razini, u ožujku u odnosu na veljaču, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže za 1,9 posto, dok su na godišnjoj razini niže za 1,2 posto. 

Na inozemnom su tržištu proizvođačke cijene industrije na mjesečnoj razini niže za 3,7 posto, a na godišnjoj razini 4,5 posto.

 Statistički podaci prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da su u ožujku u usporedbi s mjesecom ranije porasle cijene  trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 0,5 posto, te kapitalnih i intermedijarnih proizvoda za po 0,2 posto.

Istodobno su cijene  energije pale 12,7 posto. 

U ožujku ove godine u usporedbi s istim mjesecom lani porasle su proizvođačke cijene  netrajnih proizvodima za široku potrošnju za 1,5 posto i kapitalnih proizvoda za 0,3 posto. Cijene u energiji pale su 12,6 posto, intermedijarnih proizvoda 1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,6 posto. 

Podaci prema djelatnostima pokazuju da su na mjesečnoj razini proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasle za 0,1 posto, dok su u prerađivačkoj industriji pale za 3,1 posto, a u rudarstvu i vađenju 0,5 posto. 

Cijene u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale su na razini iz veljače. 

Na godišnjoj su razini najviše, za 3,7 posto, porasle proizvođačke cijene u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene  porasle za 0,3 posto,

Proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju pale su 9,8 posto, a u  prerađivačkoj industriji 3,1 posto. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater