ZAGREB

DZS: Porasle zalihe industrijskih proizvoda u travnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda pri proizvođačima bile su u travnju 3,6 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini porasle za 2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su povećane zalihe intermedijarnih proizvoda, za 8,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,7 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,4 posto.

Istodobno su zalihe energije pale za 16,5 posto te kapitalnih proizvoda za 5,4 posto. 

Na godišnjoj su razini zalihe energije porasle 62,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 10,2 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za devet posto.

Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno smanjene za devet posto, a kapitalnih proizvoda za sedam posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju travnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji porasle za 3,8 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za jedan posto.

Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za dva posto, a u rudarstvu i vađenju za 1,7 posto.

U istom izvješću DZS-a, objavljenom u petak, pokazalo se da je industrijska proizvodnja u travnju, zbog blokade većine gospodarskih aktivnosti kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, pala 11 posto u odnosu na isto lanjski mjesec, što je njezin najveći pad od lipnja 2009. godine, kada je potonula 13,3 posto.

To je bio već šesti mjesec zaredom kako proizvodnja pada. U prva četiri mjeseca 2020. u odnosu na isto razdoblje lani pad proizvodnje iznosio je 6,1 posto.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini