ZAGREB

Dolar oslabio prema košarici valuta nakon dva tjedna rasta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala, nakon dva tjedna rasta, a u fokusu ulagača bile su sjednice čelnika središnjih banaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,4 posto, na 92,92 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti potonuo 1,5 posto, na 104,55 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,1 posto, na 1,1840 dolara.

U fokusu ulagača bile su prošloga tjedna sjednice čelnika američke, japanske i britanske središnje banke.

U srijedu su, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili da će još dulje vrijeme zadržati ključne kamatne stope na niskim razinama, blizu nule.

Poručili su i da će kamate ostati tako niske čak i kada će inflacija neko vrijeme biti iznad ciljanih 2 posto. Nove projekcije pokazuju da većina čelnika Feda očekuje da će kamate ostati niske barem do 2023. godine.

To je bila prva sjednica Feda od kada je predsjednik središnje banke Jerome Powell najavio promjene u vođenju monetarne politike prema kojima će banka biti popustljivija po pitanju inflacije i dozvoliti njezino kretanje iznad ciljanih razina određeno vrijeme.

Uz to, Fed je poboljšao ekonomske procjene. Tako sada očekuje da će gospodarstvo u ovoj godini pasti 3,7 posto, dok je još u lipnju procjenjivao da će pad iznositi 6,5 posto.

Stopa nezaposlenosti mogla bi na kraju godine iznositi 7,6 posto, procjenjuje središnja banka, dok je u kolovozu iznosila 8,4 posto.

Poboljšane gospodarske procjene pružile su dolaru podršku. No, nakratko jer se dolar već u četvrtak našao pod pritiskom zbog slabih pokazatelja s američkog tržišta rada.

Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga je tjedna, doduše, nastavio padati, no sporije nego što se očekivalo, pa nezaposlenost ostaje visoka.

I dok je američka valuta oslabila, japanska je ojačala jer se jen smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena. A nesigurnost vlada na svjetskim burzama jer je nakon višemjesečnog snažnog rasta cijena dionica uslijedila korekcija.

Uz to, japanska središnja banka na redovnoj je sjednici, kao što se očekivalo, zadržala vrlo popustljivu monetarnu politiku, ali je nije dodatno popustila.

Britanska je funta, pak, dio tjedna bila pod pritiskom jer su čelnici britanske središnje banke poručili da razmatraju mogućnost uvođenja negativnih kamatnih stopa u slučaju da se prodube problemi u britanskom gospodarstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum