ZAGREB

Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna blago pala, nakon gotovo neprestanog rasta od početka rujana, dok se tečaj eura odmaknuo od najniže razine u 14 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 93,94 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 1,8 posto, na 114,20 jena, a u jednom je trenutku dosegnuo i 114,46 jena, najvišu razinu u posljednje tri godine.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, za 0,3 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1605 dolara i tako se odmaknula od najniže razine od srpnja prošle godine.

Snažan rast dolara prema jenu, također valuti-utočištu u koju investitori usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima, posljedica je, među ostalim, oporavka svjetskih tržišta dionica.

Ta su se tržišta prošloga tjedna porasla jer su investitori bili skloniji riziku zbog boljih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija u SAD-u nego se očekivalo, što je prigušilo strahovanja od stagflacije.

Dolar obično jača kada investitori traže sigurnu luku za kapital u neizvjesnim okolnostima. Od početka rujna podršku su mu pružala očekivanja da će američka središnja banka Fed zaoštriti monetarnu politiku brže nego se očekivalo u okolnostima poboljšanog stanja gospodarstva i naglog rasta cijena energije.

Zapisnik s rujanske sjednice Feda također je potvrdio da će smanjenje poticaja gotovo sigurno započeti ove godine, premda su dužnosnici jako podijeljeni u vezi inflacije i oko toga što bi u vezi s time trebalo poduzeti.

Kretanja na tržištu novca pokazuju da bi prvo povećanje ključnih kamata Feda za 0,25 postotnih bodova moglo uslijediti u srpnju, dok se dosada očekivalo da će taj potez Fed povući studenom ili prosincu iduće godine.

Zahvaljujući tome, polovicom tjedna dolarov indeks dosegnuo je najvišu razinu u više od godinu dana od 94,563 boda.

No, prinosi na ključne 10-godišnje američke državne obveznice, čije kretanje tržišta također pažljivo prate, prošloga su tjedna blago pali, pa je dolar izgubio dobitke od početka tjedna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini