ZAGREB

Dolar ojačao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka početi ukidati monetarne poticaje gospodarstvu do kraja godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 93,20 bodova, blizu najviše razine u tri tjedna.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ostao gotovo nepromijenjen na 109,95 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, za 0,7 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1730 dolara.

Najveći tjedni dobitak dolara od polovice kolovoza zahvaljuje se očekivanjima ulagača da će čelnici Feda na sjednici idućega tjedna otvoriti raspravu o smanjenju mjesečnih iznosa za kupnju obveznica.

Situacija na američkom tržištu rada postupno se poboljšava, dok se inflacija kreće iznad 5 posto, što znači da bi Fed uskoro mogao započeti smanjivati poticaje.

Analitičari nisu suglasni hoće li Fed to najaviti već na sjednici idućega tjedna ili u studenome, no većina smatra da će smanjenje iznosa za kupnju obveznica započeti ove godine.

„Sumnjamo da će Fed izaći s planom smanjenja kupnje imovine, no nove procjene mogle bi dati neke naznake kako će reagirati, s obzirom na inflacijske pritiske. Smatramo da će inflacija u SAD-u ostati povišena dulje nego što Fed i ulagači trenutno očekuju, što će podržavati prinose na američke obveznice, a time i jačanje dolara”, piše Jonathan Petersen, ekonomist u tvrtki Capital Economics, u osvrtu na situaciju na tržištu.

Investitore je u četvrtak ugodno iznenadio podatak iz američke maloprodaje o rastu prometa u kolovozu za 0,7 posto posto u odnosu na srpanj, posebno zato jer su analitičari očekivali pad za 0,8 posto.

Uz to, istraživanje ogranka američke središnje banke Fed u Philadelphiji o poslovnoj klimi također je pokazalo znatnije poboljšanje.

"Podaci iz američke maloprodaje potvrdili su očekivanja većine na tržištu da će Fed početi razmatrati postupno usporavanje kupnji obveznica do kraja ove godine", napisali su u bilješci analitičari Commerzbanka.

Osim sjednice Feda, idućega tjedna u fokusu ulagača bit će i sjednice japanske te britanske središnje banke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum