LONDON

Cijene nafte pale prema 68 dolara, u fokusu ponovo širenje zaraze u Indiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara budući da trgovce zabrinjava kontinuirano naglo širenje zaraze covidom 19 u Indiji, koje je zasjenilo oštar pad zaliha sirove nafte u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,46 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 65,05 dolara.

Nada da je smrtonosni drugi val koronavirusa u Indiji blizu vrhunca okopnila je danas budući da je vlada izvijestila o novom najvećem broju novozaraženih i smrtnih slučajeva od izbijanja pandemije. Virus se sada širi iz gradova u sela u drugoj zemlji u svijetu po broju stanovnika.

"Rekordne brojke novih slučajeva zaraze u Indiji udarna su vijest u medijima, potpirujući bojazni da bi oporavak potražnje mogao usporiti", tumače analitičari Commerzbanka.

Značajniji pad cijena nafte zakočilo je ublažavanje ograničenja u Europi i pad američkih zaliha sirove nafte.

"Procjepljivanje se nastavlja, a iz dana u dan vidimo i znakove suspregnute ljetne sezone vožnje i taj bi trend trebao ubrzati, zadržavajući potražnju za motornim gorivima na solidnoj razini i jačajući vjeru tržišta u priču o oporavku", naveli su analitičari Citija u bilješci.

Američke zalihe sirove nafte pale su u prošlom tjednu za osam milijuna barela, više nego što se očekivalo, odražavajući pojačanu preradu u rafinerijama i veći izvoz, objavila je u srijedu američka vlada.

Analitičare je pak razočarala slabašna potražnja za benzinom, koja se očitovala u blagom rastu zaliha u prošlom tjednu.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici priopćila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 68,20 dolara, što znači da je porasla 1,53 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater