LONDON

Cijene nafte pale prema 41 dolar zbog moguće obnove libijskog izvoza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 41 dolar, pritisnute širenjem zaraze koronavirusom i mogućom obnovom libijskog izvoza nakon višemjesečne blokade.

U Londonu je cijena barela u najaktivnijim ugovorima za isporuke u rujnu pala 35 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,48 dolara. U ugovorima za isporuke u kolovozu oslabila je 43 centa, na 41,28 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 45 centi nižoj cijeni, od 39,25 dolara.

U fokusu je trgovaca Libija i moguća obnova izvoza koji je od siječnja gotovo potpuno blokiran zbog građanskog rata. Vodeći proizvođači trenutno koordinirano smanjuju proizvodnju kako bi je prilagodili potražnji i poduprli cijene.

"Bude li proizvodnja u Libiji zaista obnovljena, to će malo otežati posao OPEC+ jer je Libija prije zastoja crpila oko milijun barela dnevno", objašnjavaju u ING-u.

Dodatni pritisak cijenama stvaraju i novi slučajevi zaraze Covidom 19, posebno u saveznim državama na jugu i jugozapadu SAD-a.

"Pokušaje podizanja cijena ograničava sve veći strah od drugog ciklusa zaraze koronavirusom odnosno od nemogućnosti da se obuzda sadašnji val", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Ulagači strahuju za potražnju i tražit će naznake o njezinom oporavku u podacima o američkim zalihama, koje će tokom dana objaviti Američki institut za naftu (API) a sutra vlada.

Preliminarna anketa Reutersa pokazala je da analitičari očekuju pad zaliha sirove nafte s rekordnih razina u prethodnom tjednu. Zalihe benzina također su se po njihovoj procjeni smanjile, i to treći tjedan zaredom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 37,33 dolara, što znači da je pala 66 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater