ZAGREB

CEIZ indeks za prosinac: Pad BDP-a od 8,6 posto u 2020. godini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kretanje CEIZ indeksa u prosincu i četvrtom tromjesečju prošle godine sugerira rast BDP-a za 0,8 posto u odnosu na treće lanjsko tromjesečje, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine pad za 8,1 posto, dok će pad BDP-a u cijeloj prošloj godini iznositi 8,6 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Kako je u petak objavio EIZ na svojim internet stranicama, u prosincu 2020. godine vrijednost CEIZ indeks je smanjena za 2,12 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2019. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježio vrlo blagi pad vrijednosti od 0,26 indeksnih bodova.

Promatrano po komponentama indeksa, analitičari EIZ-a zamjećuju da su u odnosu na prethodni mjesec nižu desezoniranu vrijednost u prosincu ostvarili broj turističkih dolazaka i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, dok su indeks obujma industrijske proizvodnje i volumen prometa u trgovini na malo ostvarili rast vrijednosti.

Prosječna vrijednost CEIZ indeksa u zadnjem tromjesečju 2020. u odnosu na treće tromjesečje bila je veća za 0,38 indeksnih bodova, što sugerira da se ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u četvrtom tromjesečju blago ubrzala u odnosu na treće tromjesečje bez obzira na djelomično zatvaranje gospodarstva uslijed provedbe epidemioloških mjera krajem studenog i tijekom prosinca, naglašavaju iz EIZ-a.

Sudeći prema vrijednosti indeksa, u četvrtom tromjesečju 2020. bit će ostvaren rast tromjesečnog BDP-a od 0,8 posto u odnosu na treće tromjesečje. Kretanje vrijednosti CEIZ indeksa također sugerira da će godišnji pad BDP-a u četvrtom tromjesečju iznositi 8,1 posto, dok će pad BDP-a u čitavoj 2020. godini iznositi 8,6 posto, procjenjuju analitičari EIZ-a.

EIZ u objavi napominje da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i treba je koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum