LONDON

Blaži pad gospodarstva eurozone u svibnju - Markit

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pad gospodarstva eurozone usporio je u svibnju zahvaljujući ublažavanju mjera kojima vlade nastoje zaustaviti širenje pandemije koronavirusa, izvijestila je u četvrtak londonska tvrtka Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni poskočio je u svibnju za 16,9 bodova u odnosu na travanj, na 30,5 bodova, najvišu razinu od veljače, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Njegova je vrijednost i dalje ispod 50 bodova, što znači da signalizira pad aktivnosti, ali znatno blaži nego u travnju.

"Poslovne aktivnosti u eurozoni ponovo su se urušile u svibnju ali podaci iz istraživanja bar su donijeli umirujuće naznake da je pad u travnju vjerojatno dotaknuo dno", konstatirao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

BDP eurozone vjerojatno će se u drugom tromjesečju smanjiti do sada neviđenih oko 10 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem ali rast indeksa signalizira da bi pad pred ljeto trebao usporiti zahvaljujući ukidanju mjera ograničenja, dodaje Williamson.

Poslovni čelnici ponovo su najčešće kao razlog pada aktivnosti navodili pandemiju koronavirusa. Kompanije su obustavile dijelove poslovanja koji ne proizvode osnovne proizvode, lanci opskrbe poremećeni su a potražnja za brojnim dobrima i uslugama znatno smanjena.

Pad aktivnosti u industriji i u uslužnom sektoru bio je ipak blaži nego u travnju budući da je manje kompanija izvijestilo o nižoj razini aktivnosti  a više njih o oporavku poslovanja. 

Kompanije su ponovo bilježile pad novih narudžbi, ali najblaži u tri mjeseca, što također signalizira da je pad možda dotaknuo dno, napominju u Markitu.

Očekivanja poslovnih čelnika za predstojećih 12 mjeseci poboljšana su drugi mjesec zaredom, iako je pesimista i dalje više nego ooptimista.

„Iako se očekuje daljnje ublažavanje mjera ograničenja u nadolazećim mjesecima, neke će mjere obuzdavanja virusa vjerojatno ostati na snazi dok se ne nađe učinkoviti lijek ili cjepivo“, rekao je Williamson.

Dodatni je razlog za zabrinutost što će potražnja vjerojatno ostati izrazito slaba kroz dulje vremensko razdoblje, napominje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini