LONDON

Gospodarstvo eurozone i u studenom na rubu stagnacije - Markit

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Gospodarstvo eurozone i u studenom je balansiralo na rubu stagnacije, treći mjesec zaredom, uz nove naznake prelijevanja slabosti iz industrije na dosada solidan uslužni sektor, pokazuje u petak objavljeno istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u studenom za 0,3 boda u odnosu na prošli mjesec i iznosio je 50,3 boda, izračunali su u Markitu.

Vrijednosti više od 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti, dok one niže na njihov pad. Granična vrijednost od 50 bodova označava stagnaciju.

„Industrija i dalje bilježi najveći pad u šest godina zbog kontinuiranih problema u trgovini a u studenom su se pojavile i nove naznake prelijevanja slabosti na sektor usluga, posebice preko slabijeg rasta zaposlenosti”, konstatira glavni ekonomist IHS Markita Chris Williamson.

Nove narudžbe robe i usluga pale su treći mjesec zaredom, što predstavlja najdulje razdoblje slabljenja potražnje od sredine 2013. godine, ističu u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Kompanije su se stoga okrenule realizaciji starih poslova, paralelno smanjujući zapošljavanje.

Među vodećim je gospodarstvima Francuska s najsnažnijim rastom aktivnosti u tri mjeseca ponovo bilježila bolji rezultat nego Njemačka gdje je pad nešto usporio.

"Sporadične naznake života u središnjim zemljama eurozone Francuskoj i Njemačkoj dobra su vijest a isto vrijedi i za usporavanje pada aktivnosti u industriji ali novi je razlog za zabrinutost činjenica da je ostatak regije bilježio pad prvi puta od 2013.", upozorava glavni ekonomist Markita.

Poslovni čelnici i dalje iskazuju zabrinutost u pogledu poslovanja u predstojećem razdoblju.

Očekivanja su i dalje osjetno lošija nego u prvoj polovini godine, "održavajući povišenu geopolitičku neizvjesnost, uključujući brexit, te trgovinske ratove i carine na automobile i opću zabrinutost zbog slabljenja potražnje", zaključuju u Markitu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater