BERLIN

Biotehnološki sektor lako dolazio do novca u 2020. zahvaljujući cjepivima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački biotehnološki sektor pribavio je u 2020. godini rekordan iznos dodatnog kapitala zahvaljujući proizvođačima cjepiva protiv covida 19, objavilo je u četvrtak udruženje Bio Deutschland.

Sektor je u godini pandemije koronavirusa pribavio tri milijarde eura dodatnog kapitala, bilo na burzi bilo injekcijama financijskih ulagača, izvijestilo je udruženje.

To je trostruko više nego u 2019. godini i više nego dvostruko više nego u 2018., dodali su.

Novac nije bio ravnomjerno raspoređen, budući da je otprilike polovina iznosa otišla tvrtkama BioNTech i CureVac, proizvođačima cjepiva protiv covida-19 sa sjedištem u Njemačkoj.

BioNTech je bio prva tvrtka koja je dobila potpuno regulatorno odobrenje za cjepivo, zajedno s američkim partnerom Pfizerom. CureVac se pad nada da će zahtjev za odobrenjem predati regulatorima idućih mjeseci.

Predsjednik udruženja Bio Deutschlanda Oliver Schacht upozorio je na prepreke rastu biotehnološkog sektora.

U početnim fazama istraživanja mladim, inovativnim kompanijama na raspolaganju su brojne mogućnosti financiranja, uključujući i državni novac, ali kasnije faze donose sušu, objasnio je Schacht.

"Tradicionalno smo slabi kada na red dođe faza u kojoj bismo tvrtkama trebali dopustiti da postanu velike", dodao je.

U Njemačkoj često nedostaje novca za kapitalno intenzivne faze, poput velikih ispitivanja i uspostavljanja proizvodnih linija, zaključio je predstavnik biotehnološkog sektora.

Bio Deutschland pozvao je političke dužnosnike i da investitorima izvan EU-a olakšaju sklapanje poslova s ??njemačkim tvrtkama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater