POMOĆ TURISTIČKOM SEKTORU

Bernardić: Manji PDV u turizmu znači veće plaće u turizmu i VEĆE INVESTICIJE

| Autor: Hina
(Hina)

(Hina)


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak se založio za uključivanje u saborsku proceduru njihova prijedloga izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) po kojem bi se stopa PDV-a na usluge smještaja u turizmu snizila s postojeće od 13 posto na pet posto te da se PDV u ugostiteljstvu snizi sa 25 na 13 posto. 

"Manji PDV u turizmu znači veće plaće u turizmu i veće investicije", poručio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Upozorio je da je ovogodišnja turistička sezona izrazito loše počela te se sada ugostitelji bore s prevelikim poreznim opterećenjem i nedostatkom radnika te zbog smanjenog broja radne snage i gostiju ne mogu normalno poslovati.

Uz to, naveo je, došlo je do oporavka nama konkurentskih zemalja na mediteranskom turističkom tržištu koje imaju niže stope PDV-a u ugostiteljstvu i hotelski smještaj.

Bernardić je upozorio i kako je sadašnja vladajuća većina izvršila više velikih poreznih udara na turistički sektor.

Također, u fazu savjetovanja ušao je i novi zakon o neprocjenjenom turističkom zemljištu koji će, smatra, dovesti do novog opterećenja za ranjivi turistički sektor, a što će se odraziti i na njegovo poslovanje, konkurentnost i daljnji razvoj. Bernardić je podsjetio i da je SDP-ova vlada 2013. smanjila namete turističkom sektoru čime su povećali investicije, plaće i nikad jači razvoj turizma.

Istaknuo je i da je vladina politika, po pitanju poreznog rasterećenja, potpuno promašena. Umjesto da su dvije milijarde poreznog rasterećenja usmjerili u rast plaća oni su ih usmjerili za rast plaća 15.000 najbogatijih u zemlji te su smanjili PDV na meso i povrće, koje nije pojeftinilo. "Hrana nije pojeftinila i profitirali su isključivo vlasnici trgovačkih centara", kazao je Bernardić.

Saborski zastupnik i predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Branko Grčić rekao je kako je analiza Hrvatske udruge poslodavaca pokazala da je naša konkurentnost na najnižoj razini dok, s druge strane, imamo najveći udio prihoda države u BDP-u, 46 posto, u cijeloj EU.

No, s druge strane, porezni prihodi u zadnje tri godine porasli su za 30 milijardi kuna što govori da ima prostora za snižavanje poreznog rasterećenja. Grčić je upozorio i da su investicije u cijelom poduzetničkom sektoru u prošloj godini iznosile samo 24 milijarde kuna, a normalno je da one iznose između 50 i 60 milijardi kuna.  

Smatra kako nam trebaju dugoročni temelji održanja i rasta gospodarske stabilnosti te zapošljavanja i rasta standarda zaposlenika, umirovljenika i drugih.

Za smanjenje stopa PDV-a za smještaj i ugostiteljstvo založila se i gradonačelnica Supetra Ivana Marković upozorivši da ovogodišnja turistička sezona nije dobro počela. Navela je i da se naša zemlja u turizmu suočava s dva velika problema - 'buđenjem' konkurentskih zemalja te nedostatkom radne snage. Dodala je kako je na otoku Braču problem nedostatak domaće radne snage te se suočavaju s velikim administraivnim preprekama ukoliko žele zapošljavati sezonske radnike iz inozemstva.

Bernardić je na pitanje kako komentira da  ministar uprave Lovro Kuščević nije 11 godina u katastar upisao kuću u Nerežišćima kazao kako u ovoj vladi nema ministra bez afera.

To su, rekao je, slučajni mercedesi u dvorištu, roštiljarnice od 150 četvornih metara, neprijavljene vile i slično. "Ova vlada je vlada afera, svaki dan nova afera", rekao je Bernardić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater