ZAGREB

AZTN kaznio Vindiju s 284 tisuće kuna 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u srijedu je izvijestila da je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznila Vindiju s 284.000 kuna.

Kako se navodi u priopćenju, AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti, a povod je bila anonimna prijava dobavljača svježeg mlijeka o tome da Vindija svojim dobavljačima plaća u roku od 90 dana, znatno duže od zakonom propisanog roka za svježe proizvode od 30 dana.

AZTN je uvidom u tipske ugovore o isporuci mlijeka sklopljene s deset dobavljača svježeg mlijeka utvrdio da je Vindija kao prerađivač svježeg mlijeka svoju značajnu pregovaračku snagu u odnosu na svoje dobavljače iskoristila ugovarajući s njima rokove plaćanja dulje od 30 dana, što je protivno zakonskim odredbama i predstavlja nametanje nepoštene trgovačke prakse, kaže se u priopćenju.

Osim toga, utvrdio je da je Vindija plaćanja u odnosu na 15 dobavljača svježeg mlijeka izvršila izvan roka propisanog ZNTP-om. Takvu je nepoštenu trgovačku praksu, izdavanjem 78 
otkupnih blokova i računa, Vindija tim dobavljačima nametala u razdoblju od 10. lipnja 2018. do 11. siječnja 2019. 

Sve to su teške povrede ZNTP-a, za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera do 3,5 milijuna kuna, a trajale su ukupno godinu i devet mjeseci, navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da je Vindija već u tijeku postupka započela dobavljačima svježeg mlijeka plaćati u zakonskom roku, o čemu je AZTN-u dostavila 101 aneks ugovora o isporuci 
mlijeka, kojima je ugovornu odredbu o uvjetima i rokovima plaćanja uskladila s odredbama ZNTP-a, a dostavila je i dokaze o plaćanju u zakonom propisanim rokovima do dana donošenja ovoga rješenja.

Uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više utvrđenih olakotnih okolnosti, AZTN je Vindiji izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 284.000 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of