SOFIJA

Aktivisti optužuju bugarsku vladu za ilegalno spaljivanje otpada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bugarska vlada tajno je dopustila spaljivanje nerazvrstanog otpada u tri elektrane na ugljen, čime je prekršila domaće i europske zakone, navodi se u tužbi koju su Europskoj komisiji podnijeli pravnici ekološke udruge ClientEarth.

Ilegalni uvoz otpada iz inozemstva i spaljivanje goriva dobivenog iz otpada u termoelektranama iznova su potaknuli zabrinutost za javno zdravlje u zemlji koja ionako ima velikih problema sa zagađenim zrakom.

Pravnici ClientEartha i dvije bugarske aktivističke udruge optužili su vladu da zaobilazi službeni postupak izdavanja dozvola i ne informira građane o opasnostima po zdravlje i okoliš koje proizlaze iz spaljivanja otpada u starim postrojenjima.

„Spaljivanje otpada bez odgovarajućih filtera veliki je rizik za one koji žive u blizini elektrana”, rekla je pravnica ClientEartha Dominique Doyle.

Prema ClientEarthu, elektrana Bobov dol na zapadu Bugarske i Brikel na jugu dobile su u strogo povjerljivim pismima dozvolu za spaljivanje 500.000 tona otpada u šestomjesečnom razdoblju počevši od druge polovine 2018. godine. Količina je 10.000 puta veća od dozvoljene i dozvola nije ažurirana u skladu s propisima.

Treća elektrana Republika Pernik dobila je usmenu dozvolu za spaljivanje otpada u razdoblju od šest mjeseci, tvrde aktivisti.

Bugarsko ministarstvo okoliša priopćilo je da ne može ni potvrditi ili opovrgnuti postojanje takvih strogo povjerljivih pisama. U ministarstvu nisu željeli komentirati ostale detalje tužbe.

„Postupci ministarstava su protuzakoniti. Dozvola za spaljivanje tolike količine otpada može se izdati tek nakon javne rasprave i savjetovanja”, rekla je aktivistica Greenpeacea Bugarska Meglena Antonova.

Dodala je da je ministarstvo okoliša uskratilo pristup dokumentima unatoč opetovanim zahtjevima utemeljenim na bugarskom zakonu o pristupu informacijama.

Elektrana u Bobovu Dolu naknadno je - u travnju prošle godine 2019. - dobila dozvolu za spaljivanje goriva dobivenih iz otpada, no Greenpeace Bugarska na domaćim sudovima osporava njezinu zakonitost budući da prethodno nije izrađena studija utjecaja na okoliš.

Prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka, koja klasificira onečišćenje zraka, Bugarska je među europskim zemljama s najvišom koncentracijom PM 2,5, mješavine krutih čestica i kapljica manjih od 2,5 mikrometra. Mješavina može uključivati prašinu, zemlju, čađu i dim.

Bugarska je također među europskim zemljama s najvišom koncentracijom ugljičnog monoksida i sumpornog dioksida.

Prošlog mjeseca bugarski su tužitelji naredili ministarstvu da pošalje inspekciju u četiri elektrane, uključujući Bobov Dol, Brikel i Republiku Pernik, kako ispitali navode o skladištenju i spaljivanju opasnog otpada bez odgovarajuće dozvole.

Vlasti su pooštrile kontrolu uvoza otpada i pojačale nadzor deponija nakon izvješća o ilegalnim pošiljkama iz Italije, napominje Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini