USPRKOS KORONAKRIZI

Lanac marina ACI je u 2020. godini zabilježio ukupan prihod od 185 milijuna kuna

| Autor: Hina
ACI

ACI


Lanac marina ACI je u 2020. godini ostvario 179,7 milijuna kuna ukupnih poslovnih prihoda, što je 23 posto manje nego u 2019., dok je neto dobit pala na 194 tisuće kuna, a u 2019. je bila 32 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke.

U nerevidiranom i nekonsolidiranom izvješću iz ACI-ja ističu pad fizičkih pokazatelja od 72 tisuće brod-dana, što je pet posto manje nego u 2019. i pod utjecajem smanjenja fizičkih pokazatelja od usluge dnevnog veza za 40 posto, a mjesečnog za 18 posto, kao i da je na dan 31. prosinca 2020. u njihovim marinama bilo 3.346 plovila, što je u odnosu na isti dan 2019. bilo tek 17 plovila manje.

Navode i da su im prihodi od prodaje pali 20 posto ili za 41,5 milijuna kuna, dok za uslugu godišnjeg veza kažu da je zadržana na gotovo istoj razini kao u 2019., a pad se prvenstveno odnosi na korištenje pogodnosti koje su stavljene na raspolaganje plovilima na godišnjem vezu.

S druge strane, gubitak prihoda od prodaje prvenstveno je zabilježen kod usluga dnevnog veza od 32,2 milijuna kuna ili za 49 posto, najviše zbog utjecaja ograničenja kretanja u prvom kvartalu te nastavkom širenja epidemije u drugom i trećem kvartalu 2020. godine.

Komentirajući ostvarene rezultate, predsjednik Uprave Kristijan Pavić kaže da su zadovoljni, iako poslovni ciljevi za 2020. nisu ostvareni u onoj mjeri kako je inicijalno planirano krajem 2019., a ističe i da na poslovanje ACI marina značajno utječu i koncesijski ugovori na temelju kojih sve ACI-jeve koncesije (izuzev marine Veljko Barbieri i sidrišta) istječu 2030.

"U ovom trenutku prvenstveno smo fokusirani na produljenje rokova trajanja koncesija i promišljanja o poslovnim prilikama u našem okruženju, budući smatramo nužnim osigurati preduvjete za dugoročnu budućnost društva, koja je sada limitirana koncesijskim ugovorima od kojih većina ističe 2030.", navodi Pavić.

Stoga su započete aktivnosti s ciljem produljenja koncesija za sve marine u sustavu, a produljenje koncesijskih razdoblja preduvjet je i za realizaciju dugoročnih investicijskih ulaganja, kojima bi se stvorile i pretpostavke za širenje lepeze usluga, podizanje njihove kvalitete te ostvarivanje značajno boljih poslovnih rezultata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum