svjetska tržišta

Europske burze prate pad azijskih tržišta

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica pale, kao i na azijskim tržištima, a najviše u rudarskom sektoru, jer ulagače nisu impresionirale poruke kineskog državnog vrha o gospodarskim ciljevima.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,43 posto, na 7.605 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 posto, na 17.675 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 7.945 bodova.

Najviše su jutros, u prosjeku 1,1 posto, pale cijene dionica u rudarskom sektoru, što je posljedica pada cijena sirovina jer zasad nema novih poticaja u kineskom gospodarstvu, najvećem svjetskom potrošaču sirovina.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 2,6 posto. U Šangaju su, pak, porasle 0,3 posto.

U fokusu ulagača su ključni godišnji sastanci kineskog državnog vrha, a prve poruke govore o tome da će se u ovoj godini ciljati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oko 5 posto, a da bi inflacija mogla porasti blizu 3 posto.

Poručeno je i da će biti novih poticajnih mjera za stabilizaciju tržišta nekretnina, kao i tržišta kapitala.

No, to nije impresioniralo ulagače jer dosadašnji poticaji nisu uspjeli stabilizirati tržišta.

Uz to, „dosadašnje poruke sa sjednice vlasti govore da neće biti velikih fiskalnih poticaja, čemu su se ulagači nadali. Stabilnost je i dalje glavni cilj kineske politike, a dosadašnje poruke vlasti potvrđuju tu filozofiju”, kaže James Kniveton, valutni trgovac u tvrtki Convera.

Burze prate jučerašnji pad Wall Streeta

Ulagači su oprezni i zbog jučerašnjeg pada Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,25 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,12, a Nasdaq indeks 0,41 posto.

S jedne strane, pozitivno na tržište utječe optimizam u vezi razvoja umjetne inteligencije, što podržava rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

S druge strane, splasnule su nade ulagača da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

Američko gospodarstvo i dalje je prilično čvrsto, a inflacija ne popušta tako brzo kao što su se ulagači nadali, pa su očekivanja o smanjenju kamatnih stopa pomaknuta s ožujka na lipanj.

Čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata, stoga će u fokusu ulagača biti izvješće predsjednika središnje banke Powella u Kongresu, koje će se održati u srijedu i četvrtak.

Ulagači će pažljivo pratiti njegove komentare u vezi inflacije, kretanja u gospodarstvu i mogućem smanjenju kamata.

U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta jer pokazuje koliko je snažno tržište rada i koliko rastu plaće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater