EUROSTAT

Hrvatska s najvećim rastom prometa u maloprodaji u EU u listopadu

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimila: Emica Elvedji/Pixsell)

Ilustracija (Snimila: Emica Elvedji/Pixsell)


Promet u europskoj maloprodaji tek je neznatno uvećan u listopadu, a Hrvatska je zabilježila daleko najveći rast među zemljama-članicama, pokazali su u srijedu podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni promet u maloprodaji u listopadu je porastao za samo 0,1 posto u odnosu na rujan kada je, prema revidiranom podatku, u istom postotku smanjen, pokazuju sezonski prilagođeni podaci Eurostata.

U maloprodaji na razini Unije promet je uvećan 0,3 posto, nakon što je u rujnu bio kliznuo 0,1 posto, prema revidiranom podatku.

Najviše je u listopadu porastao promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, za 0,8 posto u eurozoni i za jedan posto u EU, nakon rujanskog pada od 0,9 posto na oba područja.

Najviše je pak smanjen promet u trgovini na malo hranom, pićima i duhanskim proizvodima, za 1,1 posto u eurozoni i za 0,8 posto u Uniji, nakon 1-postotnog rasta u rujnu.

U eurozoni se smanjio i promet u maloprodaji goriva, za 0,8 posto, nakon što je u rujnu bio uvećan za 0,4 posto. U EU je porastao tek 0,1 posto, nakon 1,2-postotnog skoka u rujnu.

Hrvatska uz Nizozemsku i Slovačku

Daleko je najviše u listopadu, prema Eurostatu dostupnim, sezonski prilagođenim podacima, uvećan promet u trgovini na malo u Hrvatskoj, za 3,1 posto, najsnažnije od listopada 2020. godine. U rujnu uvećan je za 0,7 posto.

Slijedi maloprodaja u Nizozemskoj i Slovačkoj s rastom prometa za 2,4 odnosno 1,9 posto.

Najviše je pak smanjen promet u Francuskoj, za jedan posto u odnosu na rujan. Slijede Belgija i Austrija s padom prometa za 0,8 posto, te Španjolska i Portugal, gdje je smanjen za 0,4 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku i Italiju.

Manja potrošnja na gorivo

Na godišnjoj razini promet u maloprodaji smanjio se u listopadu za 1,2 posto u eurozoni i za 0,9 posto na razini Unije, objavio je statistički ured.

U rujnu je u eurozoni bio smanjen za 2,9 posto, a u EU za revidiranih 2,6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.

Najviše se i u listopadu smanjio promet u maloprodaji goriva, za 6,4 posto u eurozoni i za 5,5 posto u EU, nešto blaže nego u prethodnom mjesecu.

Pao je i promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,5 posto u eurozoni i za 1,2 posto u Uniji u cjelini, gotovo dvostruko snažnije nego u rujnu.

Stabilizirao se pak promet u maloprodaji neprehrambenih proizvoda, uz stopu rasta od 0,1 posto. U rujnu bio je pao za 3,4 posto na oba područja.

Ponovo oštar pad u Sloveniji

Daleko najveći pad prometa na godišnjoj razini bilježila je i u listopadu Slovenija, za 15,6 posto.

Slijede Mađarska i Estonija, s padom prometa za 6,5 odnosno 5,5 posto u odnosu na listopad lani.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u listopadu,, prema kalendarski prilagođenim podacima, porastao za 2,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U rujnu bio se smanjio za 1,4 posto.

Najbliži je Hrvatskoj Cipar s rastom prometa od 2,6 posto. Blizu su i Bugarska i Luksemburg s rastom prometa u maloprodaji od 3,1 posto.

Snažniji rast zabilježile su samo Španjolska i Danska, za 5,9 odnosno za 4,2 posto u odnosu na listopad lani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater