GOSPIĆ

Završen projekt Ecomanager, za održivo upravljanje šumama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Održivo upravljanje šumskom bioraznolikošću u Hrvatskoj provodit će se ubuduće prema šumskogospodarskim planovima sačinjenima kroz projekt Ecomanager, rečeno je u srijedu u Gospiću na završnoj konferenciji toga projekta.

Riječ je o projektu vrijednom 18,1 milijun eura od čega se 70 posto financiralo sredstvima Kohezijskog fonda, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Europske unije, a ostatak iz domaćih izvora.

Projekt se u razdoblju od proteklih pet i pol godine provodio s ciljem osiguranja održivog upravljanja bioraznolikošću šuma. Obuhvatio je 560 tisuća hektara šuma i šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske kojim upravljaju Hrvatske šume.

Od ukupne površine projektnog područja, 383 tisuće hektara su unutar ekološke mreže Natura 2000 koju čine područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te područja očuvanja značajna za ptice.

Kroz dvije ključne aktivnosti projekta - jačanje kapaciteta Hrvatskih šuma za planiranje upravljanja ekološkom mrežom i izradu šumskogospodarskih planova, projektom Ecomanager, provedene su dodatne edukacije djelatnika Hrvatskih šuma unutar kojih je educirano preko 350 šumarskih stručnjaka o planiranju upravljanja područjima ekološke mreže.

Izrađen je i priručnik za uključivanje zahtjeva upravljanja područjima ekološke mreže u šumskogospodarske planove.

Voditelj Ispostave Hrvatskih šuma u Gospiću Mario Stilinović rekao je da je projekt Ecomanager uspješno dovršen i izrazio je uvjerenje da će njegovi rezultati imati dugoročni pozitivan utjecaj na održivo upravljanje šumama u Hrvatskoj i očuvanje bioraznolikosti.

Župan ličko-senjski Ernest Petry pohvalio je projekt naglašavajući njegovu važnost općenito, a posebno za tu prostorno najveću hrvatsku županiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini