LONDON

Cijene nafte blizu 77 dolara, u fokusu saudijska najava o manjoj proizvodnji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte primaknule su se u srijedu na međunarodnim tržištima razini od 77 dolara budući da je saudijska najava o manjoj proizvodnji prevagnula nad zabrinutošću za potražnju zbog slabijeg kineskog izvoza i većih zaliha goriva u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 31 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i znosila je 76,70 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 72,14 dolara.

Cijene je u ovom tjednu potaknula najava Saudijske Arabije da će u srpnju smanjiti proizvodnju za milijun barela dnevno, na devet milijuna barela dnevno.

„Kako stvari sada stoje, tržište nafte na pragu je ogromnog manjka u opskrbi. Dodatno smanjenje saudijske proizvodnje trebalo bi po nekim procjenama povećati deficit u opskrbi tržišta u srpnju na više od tri milijuna barela dnevno", rekao je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Trgovci su se tako ponovo fokusirali na saudijsku najavu i cijene su se stabilizirale nakon jutrošnjeg pada čiji su okidač bili slabi kineski podaci o trgovini i rast zaliha goriva u SAD-u.

Kineski izvoz pao je u svibnju za 7,5 posto, a smanjio se i uvoz, za 4,5 posto, signalizirajući da je domaća potražnja ipak snažnija od inozemne.

Podaci su također pokazali snažan rast uvoza sirove nafte, budući da su rafinerije počele 'podebljavati' zalihe.

Bilješka američke investicijske banke JP Morgan pokazala je da je kineska potražnja bolje 'pokrivena', što navodi na zaključak da rafinerije nisu pojačale preradu već naftu skladište.

U SAD-u zalihe benzina porasle su u prošlom tjednu za oko 2,4 milijuna barela, a zalihe derivata za oko 4,5 milijuna barela, izvijestili su u utorak tržišni izvori, pozivajući se na izvješće Američkog instituta za naftu (API).

Neočekivano povećanje zaliha goriva potaknulo je zabrinutost za potrošnju, posebno zato što je potražnja za putovanjima na Dan sjećanja na pale američke vojnike porasla.

Američka vlada procijenila je u utorak proizvodnja sirove nafte u SAD-u ove godine rasti brže, a povećanje potražnje slabije nego što se prethodno očekivalo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak pojeftinio 1,62 dolara, na 75,47 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum