LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europski ulagači oprezni na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, pri čemu su najviše porasle cijene dionica u naftnom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena 'crnog zlata'.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,58 posto, na 7.650 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,33 posto, na 16.105 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 7.278 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u naftnom sektoru, u prosjeku za 1 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

I na azijskim su burzama cijene dionica blago porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 2,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon što je američki Kongres podržao Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Time je suspendirana granica zaduživanja američke vlade od 31.400 milijardi dolara, pa je spriječen mogući bankrot najvećeg svjetskog gospodarstva.

Uz to, ulagači su sve uvjereniji da će Fed u lipnju pauzirati s daljnjim podizanjem kamatnih stopa, a moguće i u srpnju, ponajviše zahvaljujući podacima s američkog tržišta rada.

U svibnju je, naime, broj zaposlenih u SAD-u porastao za 339 tisuća, znatno više nego se očekivalo. No, stopa nezaposlenosti dosegnula je najvišu razinu u sedam mjeseci od 3,7 posto, što pokazuje da sve više ljudi traži posao i da se ublažavaju uvjeti na tržištu rada.

Naime, više radne snage smanjuje pritisak na poduzeća da povećaju plaće, što pomaže u usporavanju inflacije.

Najnoviji podaci podržali su nade da će Fed pauzirati sa zaoštravanjem monetarne politike. Tako se na tržištu novca procjenjuje da postoji više od 70 posto izgleda da Fed na sjednici u lipnju neće podići kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater