VINKOVCI

U Vinkovcima otvoreni Dani hrvatskog šumarstva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dani hrvatskog šumarstva i 13. državno natjecanje šumarskih radnika sjekača otvoreno je u petak nevečer u Vinkovcima uz poruke o značaju šumarstva za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo ali i unaprijeđe bioraznolikosti hrvatskih prostora.

Ministrica poljoprivrede i šumarstva Marija Vučković koja je i otvorila manifestaciju, kazala je kako je u proteklih nekoliko godina kroz različite mjere u razvoj šumarstva u Hrvatskoj uloženo nešto više od 96 milijuna eura.

"Za idućih pet godina na raspolaganju su nam gotovo ista sredstva s tim da smo se u ovom programskom razdoblju izborili za novu mjeru koja se odnosi na privatne šumoposjednike", kazala je ministrica Vučković ocijeniši kako je riječ o "pravednoj potpori". Napomenula je i kako ministarstvo zajedno s Hrvatskim šumama, MUP-om i Hrvatskom vatrogasnom zajednicom izrađuje novi nacionalni akcijski plan. "Zato smo povećali naknade za korištenje  općekorisne funkcije šuma u svrhu nabavke vatrogasne opreme dok putem programa ruralnog razvoja ulažemo u vatrogasne domove i do sada smo financirali gradnju njih 60", rekla je Vučković.

Dotanuvši se stanja u poljoprivredi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kazala je kako je iz programa ruralnog razvoja u toj županiji ugovoreno projekata i dano potpora u vrijednosti nešto većoj od 211, a do danas isplaćeno nešto više od 175 milijuna eura. "Kada tome pribrojimo izravna plaćanja dolazimo do podatka kako ukupne potpore Ministarstva poljoprivrede u mandatu predsjednika Vade Andreja Plenkovića iznose više od 600 milijuna eura i nije tu uložen samo javni novac već i vjera, ljudski i sveukupni kapital ljudi koji žive na ovom prostoru", poručila je ministrica Vučković.

Ujedno je čestitala Vukovarsko-srijemskoj županiji na generacijskoj obnovi rekavši kako je ta županija značajno nadmašila po broju mladih poljoprivrednika i hrvatski i europski prosjek.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić, pozdravljajući sudionike državnog natjecanja šumara sjekača, ustvrdio je kako upravo na njima počivaju Hrvatske šume. "U Hrvatskoj je odmah iza rudara, sjekač šuma najopasnije zanimanje. Oni su korijenje hrasta bez kojega ne bi bilo niti trupca, niti granja i zato sam ponosan na sve vas", poručio je Dujić. Rekao je kako će Uprava Hrvatskih šuma učiniti sve kako bi sjekači imali vrlo kvalitetnu opremu i pristojnu plaću te da budu ponosni što su zaposlenici Hrvatskih šuma.

Uspjeh u natjecanju u pet disciplina, koja se održavaju u subotu u parku Lenije, natjecateljima su poželjeli su i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, a svečanosti otvorenja nazočan je bio i ministar obrane Mario Banožić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater