ZAGREB

ZSE: Nakon pet tjedana rasta, Crobexi pali više od jedan posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi pali više od jedan posto, prekinuvši 5-tjedni uspon, ponajviše pod pritiskom negativnih kretanja na globalnim burzama, izazvanih strahom od bankarske krize.

Crobex indeks pao je protekloga tjedna 1,16 posto, na 2.244 boda, dok je Crobex10 pao 1,33 posto, na 1.280 bodova. Oba indeksa sada su na razinama na kojima su bili krajem veljače.

Crobexi su time pratili burzovne indekse na svjetskim burzama, koji su početkom tjedna bili pod pritiskom jer je ulagače zabrinuo kolaps američke Silicon Valley banke, problemi u švicarskoj Credit Suisse, ali i negativni utjecaji agresivnog povećanja kamata središnjih banaka na bilance poslovnih banaka. Ipak, potkraj tjedna tržišta su se počela oporavljati jer je švicarska središnja banka pomogla Credit Suisseu.

Svi sektorski indeksi na ZSE prošloga su tjedna pali, a najviše Crobexnutris, za 2,57 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,12 milijuna eura, što je za otprilike dva milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Spana, s gotovo 914 tisuća eura prometa, a cijena joj je ojačala 0,61 posto, na 49,4 eura.

Slijedila je dionica Turisthotela, s prometom od 621 tisuću eura i rastom cijene za 1,69 posto, na 600 eura, pa je među likvidnijima bila najveća dobitnica. 

Ta dionica u fokusu je investitora nakon što je u ponedjeljak Tankerska plovidba objavila ponudu za preuzimanje Turisthotela po cijeni od 610,53 eura za svaku redovnu dionicu te turističke kompanije.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 573 tisuće eura prometa, a cijena joj je potonula 4,71 posto, na 89 eura.

Znatnije se trgovalo i dionicom Zagrebačke banke, kojom je ostvareno 494 tisuće eura, a cijena joj je stagnirala na 12,05 eura.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica HPB-a, s padom cijene za gotovo 5 posto, na 115 eura. 

Na ZSE se protekloga tjedna trgovalo s ukupno 54 dionice, od čega je njih 12 ostvarilo rast cijene, 33 pad, a devet stagnaciju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum