MOSKVA

Ruski proračunski manjak naglo porastao u siječnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deficit ruskog proračuna skočio je u siječnju na 1,76 bilijuna rubalja (24,78 milijardi dolara) pod utjecajem snažnog pada prihoda, posebice od prodaje energenata, i skoka rashoda, pokazuju preliminarni podaci ruske vlade.

Prihodi od prodaje nafte i plina u siječnju su iznosili 426 milijardi rubalja i bili su 46,4 posto manji nego u u istom mjesecu prošle godine, objavilo je ministarstvo financija, pozivajući se na preliminarne podatke.

Pad prihoda od ključnih ruskih izvoznih proizvoda prvenstveno se pripisuje nižim cijenama nafte oznake Urals i smanjenom obujmu izvoza prirodnog plina.

Prihodi koji nisu povezani s naftom i plinom smanjeni su za 28 posto, na 981 milijardu rubalja, zbog nižih prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV) i od poreza na dohodak.

Ukupni proračunski prihodi time su u siječnju bili za 35,1 posto niži nego u istom razdoblju 2022. i iznosili su 1,35 bilijuna rubalja. Rashodi su pak bili veći za 58,7 posto i iznosili su 3,12 bilijuna rubalja i već su premašili desetinu ukupne planirane potrošnje za 2023.

Deficit u siječnju već doseže 60 posto planiranog minusa za cijelu godinu, od 2,93 bilijuna rubalja.

Moskva se oslanja na prihode od nafte i plina za financiranje proračunske potrošnje, a prošle godine oni su iznosili oko 11,6 bilijuna rubalja.

Iako su neki ruski dužnosnici nastojali umanjiti učinkovitost ograničenja cijena nafte i embarga na izvoz ruske energije, ministar financija Anton Siluanov rekao je prošle godine da bi cjenovni limit mogao povećati proračunski deficit u 2023.

Zbog zapadnih sankcija Moskva je bila prisiljena prodavati energiju po znatno nižim cijenama. U siječnju je cijena nafte oznake Urals iznosila 49,48 dolara po barelu i bila za 42 posto niža nego prije godinu dana.

Ruski proračun za 2023. temelji se pak na cijeni Uralsa od 70,10 dolara po barelu.

Ministarstvo financija izvijestilo je u ponedjeljak da za porezne potrebe razmatra prijelaz za drugi pokazatelj cijena, dodavši da cijena Uralsa više nije reprezentativna za izvoznu cijenu ruske nafte.

Izvršni direktor naftne tvrtke Rosneft Igor Sečin rekao je u ponedjeljak da Europa više neće određivati referentnu cijenu za Urals, budući da je najveći kupac ruske nafte sada Azija. 

U siječnju je oko 70 posto utovarene nafte Urals imalo odredište u Indiji, prema preliminarnim podacima trgovaca i Reutersovim izračunima. 

"Ako ruska nafta ne ulazi na europsko tržište, onda ne postoji ni referentna cijena. Referentne cijene formirat će se tamo kamo se nafta otprema", rekao je Sečin.

Za pokrivanje deficita Rusija se najviše oslanja na zaduživanje na domaćem tržištu, koje je naglo povećalo u posljednjem tromjesečju 2022., i na fond za 'crne dane' koji čine prihodi od prodaje energenata, podsjeća Reuters.

Državni stabilizacijski fond iznosi 155 milijardi dolara, a za pokriće deficita u siječnju prodano je zlata i kineskih juana u vrijednosti 38,5 milijardi rubalja, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo financija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of