SOFIJA

Bugarska izmijenila proračunske planove, očekuje manjak u 2020.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bugarska je zbog pandemije koronavirusa izmijenila proračunske planove za ovu godinu, najavljujući manjak od 2,9 posto BDP-a i podižući gornju granicu zaduživanja.

Vlada desnog centra priopćila je da će povećati potrošnju za milijardu leva kako bi poduprla zapošljavanje. Državni će se pak prihodi smanjiti za 2,44 milijarde leva zbog manje javne potražnje, pada izvoza i nižih cijene nafte.

Bugarska spada među najsiromašnije ali i najmanje zadužene članice Europske unije. Ove je godine planirala izbalansirati proračun i zadužiti se za dodatne 2,2 milijarde leva.

Najnovijim izmjenama podigli su gornju granicu zaduživanja na 10 milijardi leva (5,65 milijardi dolara).

"Potreba za planiranim izmjenama proizlazi iz navedene nemogućnosti da ostvarimo početne fiskalne ciljeve za 2020. godinu", navela je vlada u priopćenju.

Ministar financija Vladislav Goranov izjavio je u nedjelju da će im podizanje gornje granice zaduživanja omogućiti da potrebni novac pribave na globalnim tržištima kada uvjeti to budu dozvolili.

Vlada je jučer odlučila da će pokrivati 60 posto troškova plaća radnika u kompanijama koje su zatvorene zbog strogih mjera obuzdavanja epidemije ili bilježe veliki pad prometa. 

Sofija planira paket mjera koji će osigurati 4,5 milijardi leva pomoći tvrtkama i radnicima u borbi s posljedicama epidemije a banke razmatraju odgodu naplate rata kredita.

Guverner središnje banke Dimitar Radev najavio je jučer i da će zbog koronavirusa odgoditi do 2021. pripremnu fazu za ulazak u eurozonu, priključenje Europskom tečajnom mehanizmu II, kao i pristupanje europskoj bankovnoj uniji.

Kao i mnoge zemlje širom svijeta, Bugarska je zatvorila škole, restorane i kafiće i zabranila pristup parkovima kako bi spriječila širenje koronavirusa koji je u toj zemlji već usmrtio osmero ljudi, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter