LONDON

SVJETSKA TRŽIŠTA: Europske burze pale na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer se ulagači plaše da će američka središnja banka povećati kamatne stope na više razine nego što se očekivalo.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, nakon prošlotjednog rasta.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,63 posto, na 7.851 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,49 posto, na 15.400 bodova, a pariški CAC 0,72 posto, na 7.182 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 1,9 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,2 i 2 posto.

Tako indeksi prate oštar pad cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 517.000, dok su analitičari očekivali samo oko 187.000. Stopa je nezaposlenosti, pak, pala na 3,4 posto, dok se očekivao rast na 3,6 posto.

Ti podaci doveli su u pitanje procjene na tržištu o daljnjem povećanju kamata američke središnje banke.

Još polovicom prošloga tjedna ulagači su se nadali da će Fed usporiti tempo povećanja kamata i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

No, u petak su se procjene promijenile. Tako se sada na tržištu novca očekuje da će Fed i u ožujku i u svibnju povećati kamate za po 0,25 postotnih bodova, pa bi konačna kamata dosegnula 5 posto.

Uz to, sve je manje nade da bi američka središnja banka već u ovoj godini mogla početi spuštati kamatne stope.

Analitičari brokerske kuće Nomura smatraju da je izvješće o zapošljavanju pokazalo da bi se američko gospodarstvo moglo 'lagano prizemljiti' i tako izbjeći ozbiljniju recesiju, pri čemu bi inflacija trebala postupno slabiti.

No, „vjerujemo da će ekonomski uvjeti ostati previše snažni da bi Fed ove godine počeo smanjivati kamate”, pišu analitičari Nomure u osvrtu na situaciju na tržištima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of