FRANKFURT

Dobit RWE-a u 2022. nadmašila prognozu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najveći njemački dobavljač struje RWE izvijestio je da mu je dobit u 2022. godini, prema preliminarnim podacima, nadmašila prognozu zahvaljujući dobrim rezultatima u odjelu trgovine i proširenim proizvodnim kapacitetima.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) vjerojatno je u 2022. skočila 73 posto, na 6,3 milijarde eura, namašivši gornju granicu procijenjenog raspona od 5,5 milijardi eura, objavila je kompanija.

Prilagođena neto dobit više se nego udvostručila, na 3,2 milijarde eura, procijenili su.

U odjelu hidroelektrana i termoelektrana na plin i na biomasu temeljna dobit više je nego utrostručena, na 2,4 milijarde eura, zahvaljujući ubrzanoj izgradni pogona i većim proizvodnim kapacitetima.

Skok dobiti poduprli su i dobri rezultati u odjelu trgovine, priopćila je kompanija.

RWE proizvodi i prodaje struju, ali i trguje strujom, plinom i dozvolama za ugljični dioksid, što mu može donijeti veliku dobit u razdoblju velikih oscilacija cijena.

Struju proizvodi iz konvencionalnih izvora, kao što su plin i ugljen, ali i iz Sunca i vjetra, a njegove termoelektrane na plin od ukupno 13,9 gigavata čine više od trećine instaliranog kapaciteta u Europi.

"Ključni je pokretač rasta naše dobiti iz godine u godinu povećanje proizvodnih kapaciteta temeljenih na obnovljivim izvorima energije", kazao je glavni financijski direktor Michael Mueller u priopćenju, objavljenom u srijedu.

Napominje i da je grupa lani povećala neto novčana ulaganja za više od 50 posto, na 4,4 milijarde eura.

Grupa će kompletno poslovno izvješće za 2022. objaviti krajem ožujka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum